torstai 3. joulukuuta 2009

Vanha tapa sai väistyä

Sosiaali- ja terveyslautakunnan tilaajatoimistossa oli hallinto- ja kehittämispäällikön virka sisäisessä haussa 9.11.- 23.11. välisen ajan. Virka oli täyttämättä vuoden.
Tilaajajohtaja Päivi Hakulinen nimitti 2.12.-09 virkaan uusien valtuuksiensa nojalla kahdesta hakijasta yhteiskuntatieteiden maisteri Helena Majoisen. Toinen viranhakija oli filosofian kanditaatti Kaisu Iittiläinen. Onnittelut valituksi tulemisestaan Helena Majoiselle.
******
Hakumenettelyt ovat allekirjoittaneelta menneet yli hilseen koko Helli-järjestelmän ajan. Ensin perustetaan virkoja, joihin tällainen jähmeällä älyllä varustettu ihminen, ei löydä helposti perusteita. Sisäinen haun uskoin ollen jo mennyttä aikaa. Varsinkin sen, että samaa tehtävää voitaisiin täyttää tarkoituksen mukaisista syistä vuoron perään.
Helli-himmeli on sotkenut vanhat nimitysperusteet lopulta älyni ulottumattomiin. Näyttää siltä, ettei perusteita nykymenolle tiedä kuin kunnanjohtja Olli Riikonen.
*******
Näillä eväillä mennään. Toistaiseksi. Valta on siirtynyt nimitysasioissa entistä enemmän virkamiehille. Vastuun siirtymistä luottamushenkilöiltä virkamiehille en ole samassa mitassa havainnut. Näyttäisi kun vastuuta ei kukaan haluaisikan. Ainakaan virkamies.
Olen jossain aikaisemmassa kirjoituksessani ilmaissut kantani nykymenon lopputulemasta. Totean vain, että kaipaan käytössä hyväksi havaittua demokraattiseen päätöksentekojärjestelmään ja virkanimitysperusteisiin pohjautuvia asiankäsittelymalleja.
*******
Edellä oleva ei ole kirjoitettu arvioksi Päivi Hakulisen toimista. Ei valittua Helena Majoisen valintaa vastaan. Ei edes Kaisu Iittiläisen puolesta.
Mielipiteelläni yritän herättää huomiota meneillään olevasta palatsivallankumouksesta, joka on puhtaasti virkamiesjohtoinen. Luottamushenkilöitä tässä viedään enemmän kuin pässejä narussa.
Jo kymmeniä vuosia sitten ymmärrettiin erottaa virkojen täytössä se, valitaanko työntekijä organisaatiolle vai alainen esimiehelle. Epäilyt viime mainitun mahdollisuudesta poituivat monijäsenisellä valintakollegiolla. Nyt edetää toiseen suuntaan. Ja on edetty koko Hellin ajan. Valitettavasti.

2 kommenttia:

bloggit kirjoitti...

Vai Helena Majoinenko on nimitetty Hellin johtovirkaan näin "mutkikkaasti"? Onpa mielenkiintoista!

Mikäli tämä henkilö on entinen Tohmajärven sosiaalijohtaja joka tunnettiin nimellä Helena Majoinen-Pennanen, niin minulla on henkilökohtaisesti erittäin epämiellyttävä kokemus hänen toimintatavoistaan lastensuojeluasiassa.

Sosiaalilautakunnan jäsenen ominaisuudessasi toivoisin, että selvittäisit onko Helli-liikelaitoksen johtokunta ja KK:n sosiaali- ja terveyslautakunta käsitellyt 3.11.2009 Itä-Suomen lääninhallituksen päätöksen ISLH-2008-01996/So-18. Valittavasti se on julistettu "salassa pidettäväksi" joten en voi antaa tietoja sen sisällöstä.

Lääninhallitus "hyvä-sisko -päätöksineen" on tietysti pelkkä kumileimasin, mutta ihmettelen todella kuinka henkilölle, joka käyttää valtaansa noin mielivaltaisesti virka-asian hoidossa, voi "ansioitua" Helli-liikelaitoksen johtoon??
Mutta se, että asia on käsitelty pitää julkistaa, ja lausuma, mitä mieltä Hellin johtokunta ja KK:n sos&terveyslautakunta on asiasta - sen pitää kuulua jokaisen kuntalaisen ja veronmaksajan tietoon!

Toivottavasti Hellin johtokunta reagoi, ja voin liittää heidänkin kannanottonsa kirjelmäään eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Ystävällisin terveisin,
Anne Pylkkönen, Tohmajärvi

Esa A. Luukkainen kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.