torstai 5. helmikuuta 2009

Osallistuin Sote/Helli koulutukseen illalla

Koulutusta antoivat Olli Riikonen, Airi Turunen, Ulla Huhtilainen, Sirkka Röppänen ja Teuvo Hukka. Kouluttajista Tohmajärvelle Maiju Lassila saliin asti eivät tulleet Kirsi Hämäläinen ja Jorma Turunen.
Odottelin jotain uutta kuultavaa Sote/Helli rintamalta. Valitettavasti jouduin pettymään. Niin Olli Riikonen kuin Airi Turunenkin esittivät saman liturkian, jonka olen kuullut ja erityisesti lukenut netistä ja papereistakin aikaisemmin. En sitä ryhdy toistamaan tässä. Käykää ihmiset netissä. Sieltä sitä koulutusta saa.

Muutamia lyhyitä kysymyksen omaisia puheenvuoroja käyttivät "oppilaatkin". Varsinaista keskustelua ei syntynyt, eikä sitä olisi ehditty käydäkään ajan puutteen takia.
Olli Riikosen epäilyyn, että jotkut toivovat sote/hellin epäonnistuvan, totesin omalta puoleltani, että tuskin sellaista toivoo tai tahtoo kukaan.
Jos terve kritiikki ja keskustelu vaihtoehdoista luokitellaan epäonnistumisen toivomiseksi, ollaan asiat tulkittu väärin. Kyllä kuntalaisten keskuudessa on aistittavissa selvä pelko palvelujen menettämisestä. Ei kukaan toivo, että palvelut menetetään, vaikka ne tuotetaan Hellin kautta.

Airi Turusen esityksen jälkeen käytin toisen puheenvuoron, jossa kiinnitin huomiota kiinteistöjen käyttöön. Totesin, että kuntien olisi tehtävä selvät vuokrasopimukset Hellin kanssa, joissa näkyy käyttötarkoitus ja vähimmäisvuokra-aika, ettei käy niin, että kunnat saneeraavat tilat ja Helli ei niitä sitten vuokraakaan. Hellihän päättää yksin kiinteistöjen käytöstä ja vuokrista.
Vastausta ei tainnut antaa kukaan miten menetellään asian kanssa.

Kolmas puheenvuoroni herätti oppilaat ja nähtävästi vetäjätkin. Totesin, että Päijät-Hämeen liikelaitos Oiva, joka on lähes yksi yhteen Hellin kanssa, olisi hyvä ottaa keskusteluun. Noin niinkuin malliksi. Se on toiminut n. kaksi vuotta. Jotain kokemuspohjaista tietoa sieltä voisi ammentaa Helliinkin. Ettei puhtaasti teorian ja retoriikan varassa tarvitsisi toimia.
Oivan kokemukset olen kuullut Oivan johtajan ja Hollolan kunnanjohtajan alustuksista. Oivan paras saavutus on yksi yhteinen viiden kunnan terveyskeskuksen vuodeosasto. Kustannussäästöjä ei ole syntynyt ja syrjäseudun palvelut ovat edelleen syrjäseudun palveluita. Nyt siellä ollaan puuhaamassa seitsemän kunnan liitosta.
Kun totesin, että tämä asia olisi hyvä ottaa tosi asiana huomioon myös Hellin toiminnassa, eli olisi nähtävä mikä on tosiasiallinen lopputulos terveyskeskuspalvelujen järjestämisessä. Mielestäni se on se, että Keski-Karjalassa toimii lopulta yksi terveyskeskus ja se on Kiteellä.
Tämä sai eräät hiiltymään ja toteamaan, että allekirjoittaneen olisi hyvä muistaa toimia tohmajärveläisten luottamushenkilönä sosiaali- ja terveyslautakunnassa.
No, sen muistan. Ei sitä virkamiehen tarvitse minulle toitottaa. Olen sitä paitsi toimistani vastuussa luottamushenkilönä kuntalaisille. En virkamiehelle, vaikka olisi korkealla paikallakin.
Jos tosiasian kieltäminen vie asioita paremmin eteen päin kuin totuuden puhuminen, ollaan kestämättömässä tilanteessa.
Olen luvannut tehdä kaikkeni, että lääkäri- ja terveyskeskuspalvelut sekä vuodeosasto Tohmajärvellä säilyisivät. Sen lupauksen täytän. Jos siihen en pysty, niin epäonnistuminen ei tule johtumaan yrityksen puutteesta.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

taitaa olla sama meno kuin aikanaan valtuustossa ja hallituksessakin oli tohmajärvellä.

pidähän varasi tuunanen, ettet joudu kuninkaan epäsuosioon. vai pitäisikö sanoa kuningattaren?!

oivan tila on vakava. ei kuulemma viedä enää ees tiputukseen. parikymmentä kuukautta riitti lahden ympäristön ilmaa, niin tuli jo keuhkoahtauma.

kuinkahan helli pärjää täällä laatokan lauhkeessa vyöhykkeessä. saattaa tulla vaikka kihti!