keskiviikko 2. huhtikuuta 2008

Peijonniemenlahden tulevaisuus

Peijonniemenlahden Natura 2000-alueen hoito- ja käyttösuunnitelman suunnitteluryhmä kokoontui ensimmäiseen ryhmäpalaveriinsa tänä iltana.
Paikalla oli 10 henkilöä edustaen eri intressipiirejä. Kokousta veti ja alusti Mika Pirinen P-K:n ympäristökeskuksesta. Oman alustuksensa esitti myös Pertti Heinonen P-K:n Metsäkeskuksesta koskien meneillään olevaa järven kunnostusta.
Kokouksen tarkoitus oli kerätä läsnäolijoilta mielipiteitä lahden tulevaisuudesta. Paikalla olleilta tulikin ehdotuksia laidasta laitaan. Mielipiteet ja ehdotukset eivät tässä vaiheessa tarvinneet mitenkään olla käyttöön välttämättä nopeasti sovellettavissa.
Ehdotukset vaihtelivat vedenpinnan nostosta kaislikon niittoon. Lahdenojan perkauksesta metsästysajan sääntelyyn ja paljon muutakin.
Omana yhdenvetona voin todeta, että keskustelun perusteella näyttää siltä, että paikalla olleiden huoleksi nousi lahden pysyttäminen edes nykyisessä tilassa. Senkin nähden pitää lahdesta poistaa ruokoa ja mahdollisesti synnyttää virtausuomia. Tärkeimmäksi nousi näkemys, että lahden pitää pysyä järven lahtena. Eli veden pitää näkyä.
Seuraavan kerran ryhmä kokoontuu toukokuun 13 päivä.
Sitten loppuun tärkeä tiedotus: Tohmajärveen on "pesiytynyt" uusi uhka. Se on kasvi, jonka nimi on VESIRUTTO. Kasvi kasvaa mattomaisena vedessä nousematta veden pinnalle. Niin tiheänä, ettei siitä läpiajeta pienellä moottoriveneellä. Pahinta on, että kasvi leviää, jos sitä yrittää poistaa mekaanisesti. Jotta antakaapa ruton levitä, ennen kuin keksitään sille hävitysneino. Nyt ei sellaista vielä ole olemassa.

Ei kommentteja: