lauantai 19. huhtikuuta 2008

Metsäänkö mennään?

Samaa asiaa voidaan hoitaa monella tavalla. Okulista, Outokummun ja Liperin sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdentymisestä oli eilisessä Karjalaisessa juttu. Siitä ei sen enempää.
Okulia ovat virkamiehet tutkineet ja laskeneet sen vaikutuksia kuntalaisille pari vuotta. Vihdoin asiassa on edetty niin pitkälle, että kuntien hallitukset ja valtuustot pääsevät sanomaan painavan sanansa toteutuuko Okuli vai ei.
Mielestäni Okulissa on edetty oikeassa järjestyksessä ja järkevästi. Päättäjien pitää tietää ennakkoon mitä päätökset vaikuttavat kuntalaisille.
* * *
Toisin yritetään edetä sotessa. Täällä on kolme neljästä kunnasta päättänyt hypätä junaan, jonka pääteasemasta ei voi olla tietoa, kun sitä ei ennakkoon ole selvitetty.
Konduktööreinä olevat kuntien johtajat ovat kyllä junassa saaneet jatkoa työlleen. Matkustajilta, kuntalaisilta peritään piletin hinta, vaikka paikka olisi härkävaunussa. Olisi muistettava, että junan omistavat kuntalaiset, ei konduktöörit.
Tohmajärven kunnanvaltuustolla on mahdollisuus selvityttää mihin juna on menossa ja millä aikataululla. Minusta siihen olisi vähintä Okulin mukainen menettely.
Toteutuuko Okuli, se nähdään kun kunnan päättäjät ovat sanoneet siihen sanansa.
* * *
Mediasta, tarkemmin lehdistöstä on puhuttu paljon. Hienoimmassa muodossaan lehdistön päätehtävän on sanottu olevan tiedonvälitys.
Mistäpä muualta kuin lehdistä saamme tietää kuka kenenkin kanssa "styylaa". Mitä suurempi julkisuusarvo henkilöllä on sen mielenkiintoisemmaksi seurustelujutut käyvät.
Jos Italian ja Ranskan jutut jätän sivuun, niin Putinin juttua seuraan mielenkiinnolla. En siksi, että se henkilötasolla koskettaisi, mutta seurauksiltaan juttua kannattaa seurata.
Jo tavoitteena tiedonvälitys taitaa olla liian kova vaatimus lehdistölle. Uskallan väittää, että kenen leipää syöt, sen lauluja lauletaan lehdistössäkin. Arvailun perusteeksi riittänee Putini-jutun julkaisseen lehden äkilliset taloudelliset vaikeudet, jotka lopettivat aviisin julkaisun.
* * *
Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Vai onko joku lukenut liikaa maakuntalehdistä tai paikallislehdistäkään juttuja isokemkäisten tekemisestä kriittisesti enempää heidän työtehtävistään kuin vapaa-ajantoimistakaan. Kyllä heitä käsitellään silkkihanskoin. Ainakin siihen asti kun he ovat vallankahvassa.
* * *
Huomenna lähden Helsinkiin. Tarkoitus on osallistua tiistaina Finlandia-talolla järjestettävään "Kunta- ja palvelurakenneuudistus - katse kohti tulevaisuuden palvelurakenteita" seminaariin. Alustajina on kolme ministeriä ja liuta vähemmällä statuksella toimivia luottamushenkilöitä ja virkamiehiä. Seminaarin järjestää valtiovarainministeriö.
Tarkoitukseni on raportoida seminaarista lukijoille ainakin tässä blogissani.
* * *
Ulkona paistaa aurinko pilvettömältä taivaalta. Lähden käväsemään mökillä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Aluguel de Computadores, I hope you enjoy. The address is http://aluguel-de-computadores.blogspot.com. A hug.