lauantai 5. huhtikuuta 2008

Pappia kyydissä ja muutakin.

Julkisuuteen on voinut välittyä sellainen kuva, että emme papin kanssa sopisi samaan kinkeripiiriin. Jos sellaista joku uumoilee on hänen syytä tarkistaa kantaansa.
Ensiksikin emme seurakunnassa päsmäröi samalla kupilla. Kirkkoherra hoitaa hengellistä puolta ja kirkkolain hänelle määräämiä tehtäviä. Minä puolestani toimin seurakuntalaisena ja luottamushenkilönä, jolle on jyvitetty seurakunnassa oma asemansa ja tehtävät.
Yhteisellä kupillakin käydään ja siinähän saattaa syntyä näkemys eroja syöntiajoista- ja järjestyksestä. Olisi ihme, jos ei syntyisi. Ellei syntyisi pitäisi siinä tapauksessa jomman kumman olla tahdoton.
Kirkkoherra Lappalaisen kanssa on hyvä toimia yhdessä siinä mielessä, ettei hänen kanssaan toimiessa asiat henkilöidy, vaikka näkemyksemme joskus eroavat toisistaan.
Sanonpa vain, että hommat hoituvat. Oli kyse metsämaan myynnistä, tonttikaupoista, hautausmaiden tai hautojen hoidosta. Yhteiseen päämäärään voidaan päästä monta tietä. Siitä pitää keskustella ja on keskusteltu rakentavasti.
* * *
Toisen kupilla käynniksi voi kuvata ensi torstai-illan tapahtumaa seurakuntatalolla. Lupauduin paikalle puhumaan aiheesta "Minun virteni."
Kirkkoherra on monesti kysynyt minuakin lukemaan jumalanpalvelukseen päivän tekstiä. Olen aina vastannut tulevani ehdolla, että saan tekstin myös selittää kirkkokansalle ja mieluimmin vielä saarnatuolista. Kaikki tietävät, ettei meikäläistä ole pöntössä näkynyt.
Ensi torstai-illan tapahtuma on laiha lohtu saarnatuoliin pääsemiselle. Näyttää olevan kuitenkin riittävä , koska jo nyt jännittää. Hyvä on kuitenkin, ettei virttä tarvitse esittää veisaamalla. Opettajani Ilmi Öesch sijoitti minut ja suutarin Anteron kuorossa takariviin ja myöhemmin komensi polttopuiden kantoon.
Tulkaa ihmiset torstaina klo 18,30 seurakuntatalolle katsomaan miten änkytän, jos en sitten peräti pyörry.
* * *
Näyttää, että sote pyörii edelleen Karjalaisen mielipidepalstalla. Hyvää se tietää. Myös meikäläisen nimi pyörii edelleen samalla palstalla. Eipä tuo haittaa sekään.
Äsken käydessäni ko. palstalla, tivattiin siellä miksi minä vastustan sotea? Ensiksi on sanottava, etten vastusta sotea. Olen kyseenalaistanut sen ainoana mahdollisena palvelujen tuottotapana.
Se taas johtuu siitä, ettei vertailua soten, kuntayhtymämallin ja kuntaliitosvaihtoehdon kesken ole suoritettu. Vertailua olen pyytänyt niin luottamushenkilönä kuin mielipidekirjoittajanakin.
En ole sitä tyyppiä, joka nielee kaiken sen, jonka toinen on omaksi edukseen valmiiksi purrut.
Tästä on esimerkkinä hyväksyttäväksi tarjottu soten aiesopimus. Epämääräisyydessään ja vajaavaisuudessaan se on esimerkki nopeasti tehdystä paperista, jonka voi hyväksyä vain sellainen henkilö, joka ei ole siihen syvällisesti tutustunut.
Olen valmis keskustelemaan Keski-Karjalan sosiaali- ja terveystoimen tulevasta järjestelystä. Sen soisin tapahtuvan toisella tasolla kuin vastaväitteellä, että olen järjetön. Nyt keskustelut päättyvät usein siihen jo kokouksissakin.
En usko keskustelua vaihtoehdoista syntyvän. Siltä varalta lupaan tällä palstalla tuoda oman näkemykseni sotesta jossain vaiheessa luettavaksi. Onko siinä mitään järkeä, saa lukija sitten päättää.

Ei kommentteja: