tiistai 22. huhtikuuta 2008

Sote-terveisiä Helsingistä

Osallistuin valtiovarainministeriön järjestämään seminaariin Finlandia-talolla. Puhujina seminaarissa esiintyivät ministerit: Mari Kiviniemi, Paula Risikko ja Sari Sarkomaa.
Nähtyäni puhujalistan ja kun vielä seminaarin puheenjohtaja oli Cay Sevòn, ajattelin hetken tasa-arvolaki, mutta unohdin sen kohta. Kaikki olivat paneutuneet asiaansa ja osasivat sen esittää niin hyvin kuin se noilta paikoilta pystyy esittämään. Miespuoliset puhujat eivät jaksa aina paneutua tarpeeksi hyvin aiheeseensa ja se näkyy.
* * *
Seminaarin tarkoitus oli luoda silmäys tämän hetkiseen kunta- ja palvelurakenneuudistustilanteeseen. Peilata sitä puitetelain velvoitteita vasten. Ministerit puhuivat niin kuin lainsäätäjät yleensä puhuvat. He varovat kriittisyyttä "omia" lakejaan kohtaan. Tosin he eivät lyöneet rumpuja niiden puolestakaan. Kuulijan piti ottaa rivien välistä ja äänenpainon muutoksista lisäselvyyttä mitä sanotusta tekstistä uskoi puuttuvan.
Ohjelmaan oli merkitty kohta, jossa sai esittää kysymyksiä ministereille. Laskujeni mukaan kysymyksiä esitettiin 13 kpl. ja ne koskivat yleensä esittäjän oman kunnan asiaa.
Henkilökohtaisesti en puheenvuoroa pyytänyt. Oman kysymykseni esitin ministereille jo ennakkoon kirjallisesti. Tulen sen myöhemmässä vaiheessa blogissani julkaisemaan. Kunhan saan sen kaivettua esiin koneesta.
* * *
Seminaarissa kuultiin kokemuksia uusista palvelukäytännöistä. Tosin niitä oli niukasti. Mikä ei ole ihme, kun niitä ei ole enempää käytössäkään. Valtaosa kunnista toimii entisellä toimintakuviolla ja sillä näyttävät jatkavan kuntaliitoksiinkin päätyneet kunnat.
Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen esitteli 5:den kunnan ja 40000 asukaan kuntaryppään Oiva-palvelurakennemallia. Se näytti lähes yksiyhteen samalta kuin meidän kuuluisa sote-malli.
Palaan hänen esitykseensä blogissani myöhemmin.
Askolan kunnanjohtaja Esko Rautiainen esitteli heidän päätymistään teknisentoimen kohdalta ostopalveluihin. Lopputuloksena on yksi henkilö jäljellä teknillisiä asioita hoitamassa.
Jäin ajattelemaan missä ovat muutokseen johtaneet syyt. Eihän vain asioiden päästämisestä tilanteeseen, ettei siitä ilman isoa muutosta selvitty. No, tämmöistä vastausta ei pidä kunnanjohtajalta odottaakaan.
Kolmannen esityksen terveyspalveluiden kilpailuttamisesta, sekin vasta muutaman kuukauden kokemuksen pohjalta toi Kokkolan/Kälviän seudulta ylilääkäri Asko Linna. Tuntui kuin hänkin odottaa ratkaisulta parannusta. Varmuutta siihen hän luvannut.
* * *
Niin kuin seminaareihin on totuttu liittämään, kuului tähänkin paneeli. Siihen kuului 7-jäsentä.
Puheenjohtajana toimi politiikantoimittaja Tarmo Ropponen.
Merkittävimmät puheenvuorot käytti VTL Osmo Soininvaara. Hänet palkittiin ainoana spontaaneilla kätten taputuksilla.
Palaan seminaarin antiin tuota tuonnemmalla.

1 kommentti: