keskiviikko 23. huhtikuuta 2008

Jatketaan Helsingin seminaarista

Keski-Karjalaisittain mielenkiintoisin alustus Helsingissä oli Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkosen alustus. Se koski 5-kunnan (40000 asukkaan) paikallista sotea, omalta nimeltään Oivaa.
Paljon purua aiheuttanut sote näyttää lähes yksi yhteen samalta kuin Hollolan Oiva. Henkilökohtaisesti en voi välttyä ajatukselta, että niin soten kuin oivankin isä on yhteinen. Käräjille en mene vannomaan, mutta luottamuksellisesti ilmoitan epäileväni isän nimeksi Sitra.
Hollolassa toimii siis tilaaja/tuottaja malli, niin kuin tännekin on suunniteltu. On samanlainen tilaajaorganisaatio ja liikelaitos, joka tuottaa palvelut. On ammatillinen liikelaitoksen 7-jäseninen johtokunta, kuten tännekin kaavaillaan.
* * *
Sitten kunnanjohtaja Päivi Rahkosen kokemuksia Oivasta:
Hän ilmoitti, että palveluksien tuottajaksi valittiin liikelaitos, koska hintatietoisuus asetettiin ensimmäiselle sijalle valintaperusteeksi.
Käytännön työssä on ongelmaksi tullut, mikä asia kuuluu tilaajalle ja mikä tuottajalle. Asioiden yhteensovittaminen on osoittautunut työlääksi.
Reuna-alueiden tarpeita ei ole voitu tilaaja/tuottajamallilla ratkaista. Reuna-alueet ovat edelleen reuna-alueita.
Oiva ei ole tuonut lisää rahaa käytettäväksi ja palvelutarpeet eivät ole vähentyneet muutoksella.
Esityksessään Päivi Rahkonen totesi, että muutokseen pyrittäessä pitää olla vahva sitoutuminen. Vasta sitten löytyy mahdollisuuksia. Pitää tuntea kiinnostusta muutosta kohtaan.
Plussana hän näki raja-aitojen häivyttämisen ja yhden vuodeosaston palvelemaan viittä kuntaa.
Järjestelmä ravistelee, totesi alustaja lopuksi.
* * *
Olin ainoa seminaarin seuraaja Tohmajärveltä. Kiteeltä seminaariin osallistui 4 henkilöä. En tiedä minkä vaikutuksen saminaarin alustukset tekivät kiteeläisiin.
Minä puolestani vakuutuin, että nyt jos koska ei ole hötkyilyn aika. Meillä ei tule mennä ennen tarkkaa ennakko tietoa siitä mitä palveluratkaisumuuotkset pitävät sisällään kuntalaisen kannalta.
Hollolan seudulla tilaaja/tuottajamalliin mentiin hintapolitiikan perusteella. Se ei ainakaan vielä ole purrut. Hollolan tapauksen perusteella täälläkin puhutut 4 milj. euron vuotuiset säästöt ovat tietoista huijausta.
* * *
Palaan palstallani vielä myöhemmin seminaarikuulumisiin.

Ei kommentteja: