tiistai 20. maaliskuuta 2012

Kusetus on kusetusta

Luuleeko politiikot todella, että tänä päivänä voi syöttää kuulijalleen miten paksua pajunköyttä hyvänsä? Sanoilla on tietty merkitys. Ne on opittu jo kansakoulussa. Se oli paikka, jossa sivistys aikoinaan taottiin pentujen päähän.
Sanoilla oli merkityksensä. Sanottaessa sana ilmaisi ajatusta, jota sanoja tarkoitti. Kuulija tiesi ja ymmärsi mitä puhuja sanallaan tarkoitti.
Mieletön tarkoitti vähäjärkistä. Ellei peräti hullua. Nythän se on ihastelua kuvaava sana niille, jotka eivät ymmärrä asiasta mitään.
Kaikki on nykyään haasteellista. Mahtaa siinä haastemiehellä olla kiire. Hyi, saatana! Tarkoitin sitä juuri, mitä kirjoitin.
Innostuksen sanojen uuskäyttöön heräsi, kun olen kuunnelllut ja lukenut mitä ministerit ja kansanedustajat syöttävät tavalliselle kansalaiselle. Nimenomaan Finnairin rahan käytöstä ja varuskuntien lakkautuksista.
Otetaan esiin vain muutama. Verenpaine nousee jo näistäkin. Mitä helvettiä on tietovaje? Onko sitä puhujalla vai kuulijalla? Sana on nostettu käyttöön, kun luullaan sillä kusetettavan tavallista kuulijaa. Tietovaje ei sano mitään. Sitä on kaikilla. Mistä asiasta hyvänsä. Sitä ei voi ottaa yksinomaan ministerikäyttöön.
Entä sitten ohjaus. Ohjaus on neuvo johonkin asiaan tai toimintaan. Vanhassa kansakoulussa. Nyt se on muuttunut ministerin määräykseksi. Sanalla yritetään lantata käskyä. Vai mitä ministeri Vavalliini. Nimihän kirjoitetaan oikein kaksin kertaisella W:llä. Jotkut lausuvat kaksinkertaisen W:n VaVa.
Ja sitten sana harhauttaa. Jääkiekossa harhautetaan vastustajaa. Ministeritasolla saatetaan harhauttaa kuulijaa käyttämällä toistasanaa kuin minkä kuulija ymmärtää.
Kuten varuskunta ja joukko-osasto. Ne sotketaan harhautusmielessä miten päin sattuu. Varuskunta kansakoulutiedoilla on rykelmä homeisia rakennuksia, joissa varusmiehet oppivat sotataitoja. Näistä varusmiehistä muodostetaan joukko-osastoja, jotka asuvat varuskunnassa.
Harhautuksen suuruudesta johtuen sitä kutsutaan myös valeeksi. Valeen muodot ovat pikkuvale, vale, isovale ja varuskunta.
Jos joku asia halutaan kääntää toiseksi miksi se oli tarkoitettu aletaan puhumaan poliittisesta tulkinnasta. Siinä taas ei ole äärtä tai rajaa.
On pakko lopettaa ja ottaa verenpaine pilleri.
Niin, olin pilkillä. Sain kalojakin. Näin miten kaveri nosti parista avannosta yhteensä kymmenen kiloa ahvenia vajaaseen puoleen tuntiin. Kalat mitattiin. Kysymyksessä ei siis ole harhautus.

Ei kommentteja: