lauantai 10. maaliskuuta 2012

Sitä sun tätä

Tiedän kaksi paattia. Toisen tunnen hyvin. Sen kanssa olen joka kevät kusessa. Se ei toimi niin kuin pitäisi. Se vuotaa. Kysymyksessä on soutupaatti.
Toisesta paatista minulla on erittäin hatarat tiedot. Ne ovat lähinnä saatu päivälehdistä. Kysymyksessä on psykopaatti.
1970 painettu Otavan Sivistyssanasto, johon sivistykseni pääasiassa kumuloituu, ilmoittaa psykopaatin olevan luonnevikaisen henkilön. Siinäpä sitten ollaankin. Miten luonnevikaisen henkilön tunnistaa?
Helppoa olisi psykopaatin tunnusmerkistön hakea Timo Rädyn persoonasta. Sitähän on kuvattu päivälehdissä viikkoja. Varsinkaan nyt, kun lehdissä on ryhdytty kyseistä henkilöä läheisten tuntemuksen perusteella kuvaamaan esimerkilliseksi henkilöksi. Olisiko niin, että psykopaatissakin kamppailee hyvä ja paha samassa persoonassa?
*******
Tavallinen tallaaja saa olla psyko- tai soutupaatti. Hän ei vaikuta yleensä kuin parin kolmen ihmisen elämään. Tosin sitten sitäkin rankemmin, jos he ovat saman perheen jäseniä.
Onko niin, että maailman merkittävimmät henkilöt, jotka ovat nousseet johtamaan kokonaisia kansakuntia ovat psykopaatteja? Nimen omaan silloin kun he edustavat pahaa. Mieleen tuli Stalin ja Hitler. Nykyisitä Lähi-idän johtajista puhumattakaan. Psykopaatin korkein muoto näyttää olevan diktaattori.
Psykopaatti näyttää olevan tunteeton. Hän ei tunne myötätuntoa toista ihmistä kohtaan. Silloinkaan kun aiheuttaa toiselle kärsimystä. Psykopaatilla on taipumus manipuloida ja valehdellakin omien tarkoitustensa läpiviemiseksi. Hän ei tunne vastuuta teoistaan ja on kyvytön katumukseen. Hänhän on aina oikeassa.
Psykopaatti tekee nopeita päätöksiä.
Jos nuo edellä olevat ovat oikeita kuvauksia psykopaatista niin sitten on alettava etsimään luonnevikaisia tuttava piiristä. Kun peiliin katson niin ensimmäinen epäilyni näkyy sieltä. Olen kuitenkin niin vähäpätöisessä asemassa yhteiskunnassa, ja jo perhepiirissäkin, etten ole vaaraksi kenellekään.
Lukija voi psykopaatteja hakea vaikutus valtaisimpien henkilöiden joukosta. Sellaisten, joiden titteli on johtaja, päällikkö tai vastaava. Heidän ei tulisi olla ainakaan psykopaatteja. Luulen, ettei "luonnevikaisia" kovin tiheällä kammalla tarvitse etsiä. Ei edes Tohmajärveltä.
******
Kuntaliitosasiat ovat nyt pinnalla. Mielipiteisiin yritetään vaikuttaa järki- ja tunnesyillä.
Ihmisiä yritetään manipuloida kuntaliitosten puolelle tai niitä vastaan.
Monesti tuntuu kuin meitä tavallisia ihmisiä pidetään lapsina, jotka eivät ymmärrä mitään. Tämä näkyy jo kansanedustajien puheista eduskunnassa.
Miten puolue, joka monta vuotta kannatti kuntaliitoksia, nyt on kääntänyt kelkkansa. Minulle tuollainen käytös on loukkaus vapaata ajatteluani kohtaan. En millään tahdo uskoa mustaa valkoiseksi, enkä valkeaa mustaksi. Päätän itse oman näkemykseni mukaan mielipiteeni. En tarvitse siihen sanan selittäjiä.
*******
"Vain hajautettu malli pitää maaseudun elinvoimaisena." Sanat ovat Paavo Väyrysen suusta suoraan Apu-lehden haastattelusta.
Jos näin todella on, niin miksi maaseudun elinvoima rapistuu. Hajautettua systeemihän on eletty iät ja ajat. Mitä uutta pitää hajauttaa, jotta maaseutu ei edelleen jatkaisi entiseen malliin. Syrjäkylät autioituvat edelleen.
Yhteiskuntarakenteen muutos on Paavo Väyryseltäkin jäänyt huomaamatta. Ihmiset ovat muuttaneet korpimökeistään vapaaehtoisesti kuntataajamiin. Sen seurauksena ovat loppuneet kylältä kaupat, posti, pankki ja linja-autot. Ei päin vastoin.
Jos kuntarakenteen hajautettu malli yli 330 kuntaa saa ihmiset muuttamaan korpimökkeihin takaisin, niin jo se vain minulle sopii.
Lähden rakentamaan mökkirähjään yhteiskunnan hakautetun mallin vaatiman viemärijärjestelmän. Sen kustannukset tosin voivat kipata meikäläisen mökiltä. Kun kaikella on hintansa, niin minäkin voin muuttoaallon jälkeen muutaa Kemiestä pysyvästi Järventaakse.
Ennen meikäläisen muuttoa on Paavo Väyrysen saatava muuttoaalto alkuun. Tiedän sen vaativan yhteiskunnan tukea. Kai Paavo tuen hankkii. Hänhän on luvannut valtaan päästyään parantaa Suomen talouden ja paljon muutakin.
Mistä minä pakinan alussa kirjoitinkaan?

Ei kommentteja: