maanantai 12. maaliskuuta 2012

Tätä ei paikallislehti julkaissut

Lähetin 5.3.2012 UutisAlasimen "keskustelupalstalle" alla olevan kirjoituksen. Lehti ei sitä julkaissut. Ymmärrän lehden määräävän oman linjansa siitä mitä se julkaisee ja mitä jättää julkaisematta. Alla oleva juttu ei ylittänyt tohmajärveläisen paikallislehden julkaisukynnystä. Täytyy siis kirjoittaa parempia juttuja ja yrittää toiste uudestaan.
Julkaisen juttuni kuitenkin korvikkeeksi tässä.

Mihin ajelehtii Tohmajärvi ja kunnan palvelut?

Liikelaitos Hellin johtokunta on päättänyt kokouksessaan 21.2.2012 tehdä esityksen Tohmajärven kunnalle, että kunta tekee aiesopimuksen huhtikuun loppuun mennessä lopettaa Helli - liikelaitos 1.1.2013 lukien.

Saman päätöksen kohta 2 kuuluu sanatarkasti:

”Päättää antaa (siis Tohmajärven kunta. lisäys allekirjoittajan) Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun Kiteen kaupungin organisaatiossa perustettavalle sosiaali- ja terveyslautakunnalle 1.1.2013 lukien.”

Sikäli kuin olen seurannut Tohmajärven kunnanhallituksen ja valtuuston tekemiä päätöksiä edellä olevista asioista ei ole edes keskusteltu saati päätetty. Herää kysymys onko uusi Hellin johtokunta mennyt edelle vetäjistään?

Kysyä sopii kuka tai ketkä Tohmajärven kunnassa vastaavat tohmajärveläisten nykyisistä ja tulevista sosiaali- ja terveyspalveluista kuntalaisille?

Jos Helli – liikelaitoksen tekemät kaavailut etenevät päätöksiksi Tohmajärven kunnan hallintoelimissä, voidaan lopettaa puhumiset Tohmajärven itsenäisyydestä tai siitä kenen kanssa yleensä yhteistyötä tehdään.

Ainoa juridinen jarru kaavailuille voi olla nykyinen Kuntalaki. Se määrittää erikseen toiminnaltaan ja vastuiltaan johtokunnan ja lautakunnan. Näitä eroja ei kuitenkaan Keski-Karjalassa ole kunnioitettu aikaisemminkaan, joten niiltäkin osin tohmajärveläisten kuuleminen omien asioidensa hoitoon häipyy.

Veijo Tuunanen

2 kommenttia:

Johora kirjoitti...

Näinkö tämän asian laita on tänään? Hyvä että Veijo taas toit meille tvan tallustelijoille uuden näkökulman. Paikallislehdestä olen kyllä huomannut ennekin, ettei järin paljoa pidä kuntalaistensa puolia.

Torstainahan meillä ion sitten kunnan järjestämä tilaisuus käydä kuulemassa ja keskustelemassa kuntamme asioista lukion salilla.

Olen edelleen vankasti sitä mieltä että pysytään vaan itsenäisenä. Ei meille mikään riemu tahi autuus koittaisi liittyessämme johonkin toiseen- pikemminkin köyhyys ja kurjuus pilkistelisi kaikista reijistä pahemmin kuin itsenäisenä.

Johora

Veijo Tuunanen kirjoitti...

Niinhän se on. Itsenäisenä juuri nyt on viisainta pysyä. Sitten jos ja kun pakko tulee, pitää tohmajärveläisten itsensä saada sanoa sanottavansa kenen kanssa hyntteensä yhteen lyö. On oltu tarpeeksi kauan konsulttien ja "kuntapäättäjien" johdettavina.