keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Soppa syntyy vain sotkemalla

Tämä on nähty Rädyn ja Ahteen keitoksessa. Ammattijärjestöissä on maailman sivu koulutettu jäseniä kokoustekniikan ja kokoustaktiikan kiemuroihin. Jostain syystä AKT:n korkein johto ei näitä kokoustekniikan alkeiskurssejakaan näytä käyneen.
Jos omia järjestön sääntöjä ei halua noudattaa, on jäsenien osoitettava tällaisille johtajille paikka. Se on yleensä järjestötoiminnan ulkopuolella.
AKT:n puheenjohtaja Timo Räty on omalla toiminnallaan osoittanut itselleen paikan, joka ei ole puheenjohtajan jakkara. Siinäkin tapauksessa oli Hilkka Ahteen asema tapahtumiin mikä hyvänsä.
******
Johtajilla, olivatpa he sitten yritysmaailmasta, ammattijärjestöistä tai kunnalliselämästä, on vaara sortua yksinvaltaan. Varsinkin, jos johtajuutta on kestänyt tarpeeksi kauan. Tai heidän työsuhteensa on vahvasti sopimuksilla sementoitu ja palkkaus kultaisine kädenpuristuksineen hyväveli tai puoluepoliittisilla taustaryhmillä vahvistettu.
Yksinvaltaa vastaan on rakennettu lakeja, sääntöjä ja sopimuksia. Käytäntö on usein osoittanut, että kaikkea voidaan kiertää, jopa härskisti rikkoa. Malliin tarkoitus pyhittää keinot.
Tavalliset jäsenet ja kuntalaiset eivät näiden sopimusten rikkojiin monestikaan pääse käsiksi. Heillä ei ole aikaa paneutua monimutkaisiin asioihin varsinkin jos niitä tarkoitushakuisesti on vielä tahdotaan sotkea ja pimittää.
Tavallisin tapa kunnalliselämässä on niin sanottu "ainoan vaihtoehdon malli". Valmistellaan asia ennakkoon niin pitkälle, että siitä on syntynyt kustannuksia. Päätettäessä todetaan, ettei muita vaihtoehtoja ole. Niitä ei ole valmisteltu ja jos jokin muu vaihtoehto tässä vaiheessa otetaan käyttöön tietää se vain lisäkustannuksia sekä sitä, että jo syntyneet kustannukset heitettäisiin hukkaan.
Esimerkiksi tällaisesta menettelystä sopii Helli-liikelaitos.
Yksinvaltius on tauti, jota vastaan harva johtaja on rokotettu. Ainoa joka tautia voi vastustaa on sen yhteisön jäsen, joka johtajan on valinnut. Jäsenen tulee olla paneutunut yhteisönsä toimintaan, sääntöihin ja kokous tekniikkaan. Se vaatii aktiivisuutta. Timo Rädyn tapauksessa jäsenet näyttävät uinahtaneen pahemman kerran.

Ei kommentteja: