keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Solidaarisuusvero olisi poikaa

Iltasanomista luin, että Tarja Halonen saa eläkettä 11000 euroa/kk. Se tekee vuodessa 131000 euron tulot. Tiedoksi lukijoille, että Tarja Halonen jäi eläkkeelle 12 vuoden työrupeamasta Suomen presitentin tehtävistä. Tehtävä oli koko päiväinen ilman varsinaista työaikaa.
Mikael Lilius, eläkeläinen hänkin nautti jo vuonna 2010 175000 euron kuukausituloja. Se tekee 2,096 313 milj.euroa vuodessa. Mitä hän on ennen eläkettään puurtanut, ei ole meikäläisen tiedossa. Jotain valtion virmaa lie hoitanut. Ilmeisesti yksin.
Iltasanomat oli selvittänyt, että vuonna 2010 oli vielä kahdeskymmenes suurituloinen eläkeläinen saanut elintasonsa ylläpitoon 419560 euroa vuodessa.
Mitä ylläoleva tarkoittaa? Ainakin sitä, että rahan takia ei presitentiksi kannata pyrkiä. Parempi on hankkiutua valtion yhtiöön johtajaksi. Vaikka Finnairille. Siellähän maksetaan palkkaa jo siitä, että suostuu olemaan virman palkkalistoilla.
Saatte nähdä millainen älämölö syntyy esitetystä solidaarisuusverosta. Sehän kun ei auta Suomen taloutta tippaakaan, vaan aiheuttaa muutaman tuhannen loven satojatuhansia käärivän johtajan tuloihin.
********
Seuraavassa esimerkki omasta takinkäännöstäni.
Olisiko n. 15 vuotta kun vastustin naama punasena oikotietä Marjomäestä Purtorinteeseen. Tie olisi kulkenut Tohmajärven aseman kautta ja ohittanut Kemien taajaman. Tulevan ostosparatiisin. Satsasin tulevaisuuden silloin Niiralan rajanylityspaikkaan ja venäläisten ostovoimaan.
Aikaa on kulunut. Kemiestä ei ole tullut venäläisille ostosparatiisia. Kemie on menettänyt erikoisliikkeensä toinen toisensa jälkeen. Venäläisten vaurastuessa he eivät enää käänny Kiteellekään vaan suuntaavat länsimaiset autonsa Joensuuhun.
Uskon edelleen Niiralan mahdollisuuksiin. Tie voidaan rakentaa ohittaen Kemien mäki. Kemie on ja pysyy silti taajamana. Ja Tohmajärvi Suomen venäläisimpänä kuntana.
Myös suomalainen yhteiskunta on muuttunut ja muuttuu edelleen. Hyvä esimerkki tästä on meneillään oleva kuntarakenneuudistus. Se on tosiasia, joka on hyväksyttävä. Vanhassa on mahdoton pysyä. On huolehdittava vain siitä, ettei yltiöpäisyydessä lyödä päätä kehityksen mäntyyn. Samoin kuntarajojen muutoksen vastustajat voisivat huomioida, että turha on potkia tutkainta vataan.
Sitten se nutun kääntö. Oikotie Niiralasta rakennettakoon. Sitä vaatii turvallinen ja sujuva liikenne. Tohmajärvi pysyköön itsenäisenä kuntana niin kauan kuin se on mahdollista. Yhteistyö naapurikuntien kanssa on osoittautunut meille huonoksi vaihtoehdoksi. Kuntaliitokset Keski-Karjaln suuntaan luulisin olevan lopullinen isku palvelujen pysymiseen omalla kyläkulmalla. Olemme yhdessäkin liian köyhiä huolehtimaan palveluista edes yhdessä. Missä ne sitten olisivatkaan.
Satsaan Niiralaan ja jos on pakko liittyä johonkin niin se on mielestäni Joensuu. Sille mielipiteelle löytyy perusteita. Niin järki kuin tunne puoleltakin.



Ei kommentteja: