torstai 8. maaliskuuta 2012

En ole kielimies

Jo keskikoulussa valitsin lyhemmän kielilinjan. Sen arvosteluasteikon suurin numero oli 4. Siitä johtuen jo ruotsalaisten nimien kirjoittaminen tuottaa minulle vaikeuksia. Onneksi Tohmajärvellä Ruotsin kielisiä on vähän. Pelkään joudunko lisäämään kielitaitoani kun venäläiset näyttävät lisääntyvän kyläkuvassa.
Muutaman Ruotsin kielisen nimen olen opetellut kirjoittamaan. Siinä sivussa myös heidän merkittävimmät saavutuksensa meikäläisen näkökulmasta katsottuna.
Björn Wahlroos, tämä taistolaisesta kehittynyt pankinjohtaja on opettanut minut pyyhkimään jalkani ennen pankkisaliin astumistani. Erityistä rohkeutta miehessä myös löytyi. Hänhän heti "haukkui" Tarja Halosen, kun Halonen lopetti pressan pestin. Toivon Wahlroosille menestystä myös maanviljelyn kovalla saralla. Hän jos ken on tukensa ansainnut ja siten osoittanut ettei talikkoa tarvita menestykseen pyrkiessä. Moraalisia pisteitä hänelle 3.
Stefan Wallin vastaa Suomen puolustamisesta myös ruotsin kielellä. Kovin paljon sillä ei ole merkitystä kun kovilla ruvetaan räiskimään. Tästä johtuen hän on päättänyt piilottaa Ruotsin kielisen kovan paikan porukan jonnekin Tammisaaren kaupunkiin. Kun tiukka paikka tulee, voi Tammisaaresta poiketa hakemaan apua Ruotsista. Siellä on ammattiarmeija, jota on pelätty maailman sivu.
Erityis kiitoksen Wallin saa käynnistään Kontiorannassa. Kiire hänellä oli. Tehokkuutta hän osoitti. Tai sitten huonoa karjalan murteen taitoa. Kysymyksiin hän ei osannut tai ehtinyt vastata. Oliko syys kieliraja. Vai täkäläisten huolimattomuus, kun eivät älynneet hankkia tulkkia karjalan murteen kääntämiseksi ruottiksi.
Pohjois-Karjalaisten ongelmien huomioimisesta ruotsin kielellä hän saa 5 pistettä. Niitä ei hän huomioinut ainuttakaan.
Sitten paras pohjalla. Hän on tietenkin tietäjä ja osaaja parhaasta päästä. Hän on Christoffer Taxell. Menetettyään ikänsä puolesta ikuisuus paikkansa Suomen hallituksessa hän on pesiytynyt lukuisiin yritysten hallituksiin.
Henkilökohtaisesti olen kiinnittänyt huomioni hänen ulkoiseen habitukseensa. Aina myhäilevänä ja hymyilevänä hän antaa ymmärtää mikä potentiaalinen voima löytyy hänen mielipiteissään.
Viimeksi hän osoitti taitonsa toimiessaan Finnairin hallituksen puheenjohtajana. Hän taitavasti neuvotteli henkilökunnan palkan alentamisen ja tilalle tuoman talkootyön. Yhtä viisaasti hän siirsi kertyneen säästön johtajille. Tosin salassa, mutta ei ilman ehtoa. Johtajien oli suostuttava ottamaan palkkio vastaan ehdolla, että ovat Finnairin palkkalistoilla ainakin ajan, johon boonukset riittävät. Kun lisätulo oli miljoona luokkaa eli vain entisen vuositulon verran, sai Taxell johtajat suostumaan olemaan palkkalistoilla vuoden verran.
Tästä nerokkaasta teosta ansaitsee Toffe, kuten häntä ruotsin kielisellä alueella ja vähän muuallakin mihin hän on persoonansa liittänyt, ansaitsee erikoismoraaliset 10 pistettä. Tekoa ei hevillä ylitä edes Timo Räty.

3 kommenttia:

Johora kirjoitti...

Hyvä Veijo! Osasitpa taas sanoa meidän kaikkien puolesta oikein. Allekirjoittaisin joka sanan. Sinua tarvitaan myös Hellistä puhumaan, ei siitä kriittistä tietoa muilta saakaan. Ja Tohmajärvi itsenäisenä kuntana sinne saakka kuin ....
Johora.

Veijo Tuunanen kirjoitti...

Tulkitsen kommenttisi kiitoksiksi. Nyt on vain varottava, ettei nestetasapaino kehossani keikahda.
Hellistä puheen ollen, aika on tehnyt tehtävänsä. Helli on itse päättänyt tehdä lopun itsestään. Nyt näyttää Tohmajärvikin lopettavan Hellin kulujen maksamisen ja tyytyvän Hellin lopettamiseen. Vain jotkut virkamiehet itkevät Hellin muistolle.

Veijo Tuunanen kirjoitti...

Tulkitsen kommenttisi kiitoksiksi. Nyt on vain varottava, ettei nestetasapaino kehossani keikahda.
Hellistä puheen ollen, aika on tehnyt tehtävänsä. Helli on itse päättänyt tehdä lopun itsestään. Nyt näyttää Tohmajärvikin lopettavan Hellin kulujen maksamisen ja tyytyvän Hellin lopettamiseen. Vain jotkut virkamiehet itkevät Hellin muistolle.