torstai 24. helmikuuta 2011

Puuttuuko Päivi Hakuliselta peili

Päivi Hakulinen Karjalaisen haastattelussa näkee viat keski-karjalaisissa. Keski-Karjalassa ei ymmärretty, mitä tarkoitetaan yhteistoiminta-alueella, hän sanoo.
Minä kysyn ymmärsikö Päivi Hakulinen miten yhteistoiminta-alueella toimitaan? Häneltä taisi jäädä huomaamatta, että yhteistoiminta ei poista demokraattista toiminta- ja päätäntävaltaa. No, ehkä se teki niin ensimmäisenä Hellin toimintavuotena, jolloin toimittiin yksin virkamiesvallan alaisena.
Päivi Hakulisen maininta, että kunnissa olisi ruvettu poimimaan rusinoita pullasta, on omituinen. Hellin palvelut ovat koko ajan olleet sekavassa tilassa ja kustannukset nousussa. Ei siinä rusinoita ole ollut noukittavaksi. Se, että luottamushenkilöt ovat pikkuhiljaa heräilemässä, johtuu huolesta palvelujen turvaamisen puolesta. Tästä esimerkkinä Rääkkylä.
Se, että Päivi Hakulinen "lähtösanoissaan" ei pidä tilaaja-tuottajamallia byrokraattisena, johtunee siitä, että hän itse on merkittävä osa tässä monimutkaisessa Helli rakennelmassa.
Valviran tutkimus osoitti selvästi monimutkaisuuden ja vaikea selkeisyyden. Ei siihen Valviran tutkimusta olisi tarvittu. Palvelujen käyttäjiltä olisi voinut saman asian tiedustella.
Mihin perustaa Päivi Hakulinen Karjalaiseen lausumansa: " Suurin sekaannus hänen mielestään aiheutuu nyt siitä, että myös Helli-liikelaitoksen johtokuntaan valittiin luottamushenkilöitä."
Eikö lausuma ole vähintäinkin ennenaikainen. Hellin uutta johtokuntaa ei voi sekaannuksesta syyttää. Eihän se ole pitänyt vielä ainuttakaan kokoustaan.
Vielä astetta ajattelemattomammaksi Päivi Hakulisen ajatukset tulevat, kun hän luottamushenkilöasemaa Hellin johtokunnassa pitää suurimpana sekaannusta aiheuttavana tekijänä.
Luottamushenkilöiden syyttäminen demokratiassa on virkamieheltä ajattelemattomuutta, joka osoittaa miten kyseinen virkamies asemansa on ymmärtänyt täysin väärin.
Päivi Hakuliselta on unohtunut, että myös Joutsaan hänet ovat valinneet luottamushenkilöt.
Toivotan Päivi Hakuliselle kaikkea hyvää uuteen virkaansa. Edellä oleva lievä kritiikki ei ole osoitettu henkilö Päivi Hakulista vastaan. Se osoittaa vain millainen hallintohärveli on osattukaan Keski-Karjalaan rakentaa Hellin ympärille. Siinähän ei toimi kohta mikään ja virkahenkilöpako jatkuu.
*******
Ihmiset soittelevat silloin tällöin ongelmistaan. Viime aikoina on otettu yhteyttä työsuhteista ja niihin liittyvistä kysymyksistä.
Olen kykyni mukaan opastanut heitä, jos olen minkä kyennyt. Työpaikkaviihtyvyys on eräillä työpaikoilla koetuksella. Samoin työsuhteet olivatpa ne määräaikaisia tai toistaiseksi kestäviä.
Työasioita hoitavat luottamushenkilöt ja työsuojeluhenkilöt "duunareiden" puolesta. Heidän puoleensa on syytä kääntyä ensimmäisenä ongelmia ratkaistaessa.
Missään nimessä ei pidä sanoa itseään irti, olipa työnantajan puolelta kysymys irtisanomiseen mistä asiasta hyvänsä. Kortistoon kerkiää vähemälläkin hopulla kuin itsensä irtisanomalla.

1 kommentti:

Keski-Karjala kirjoitti...

Valtaosa asioita seuraavista alkaa jo ymmärtämään Keski-Karjalan tilanteen. Mutta kuka olemaasa olevan sekasotkun saa selvitettyä? Ei ainakaan kukaan olemassa olevista virkamiehistä tai johtavista poliitikoista. Kuntien välinen yhteistyö on nyt sitä, että tehdään niin paljon kiusaa kuin vain mahdollista ja kyseenalaistetaan toisten tekemiä päätöksiä vaikka valituksia rustaamalla. Seutuvaliokunnan rooli on nyt kyseenalaistettu Kiteen KH:n toimesta ja näpäytyksenä Kitee nimitti Hellille mieleisensä johtokunnan. Sillä ei ollut niinkään väliä ketä johtokuntaan valittiin, pääasia ilmeiseti oli, että kokoonpano poikkeaa seutuvaltuuston esityksestä. Taisi vain unohtua valita puheenjohtaja. Sotku alkaa olla kaiken kaikkiaan joka tapauksessa sen kaltainen, että alueelle tarvittaisiin joko ulkopuolinen selvittäjä tai peräti ennenaikaiset kuntavaalit. Pelkkä Hellin purkukaan ei taitaisi enää riittää.