maanantai 13. joulukuuta 2010

Rääkkylän ratkaisut

Tietämättä vielä tässä vaiheessa sanooko Rääkkylän kunta tämän päivän valtuuston kokouksessa Helli-sopimusta irti, on todettava Hellin monella muullakin suunnalla elävän henkitoreissaan.
Helli perustettiin 24.6.2008 ja Rääkkylä sai siitä tarpeekseen niin, että on valmis siitä lähtemään jo 30.4.2011. Miksi näin?
Syitä on varmasti monia. Jopa niin monia, että on ihmeteltävä miten paljon niitä onkaan osattu kerättyä Hellille.
Älytön kiire. Yhden vaihtoehdon ehdoton pakkovalinta. Konsulttien käyttö, joiden mielipiteisiin ei luottamushenkilöillä ollut mahdollisuutta vaikuttaa. Taitamattomasti kirjoitetut Yhteistoiminta ja peruspalveluohjelmat, jotka olivat ristiriidassa jo keskenään. Johtavien viranhaltijoiden sisäinen ja ihmeellinen valintaprosessi. Seutuvaliokunnan ja seutuvaltuuston mihinkään perustumaton vallankäyttö Helliä luodessa. Tuossa vain osa Hellin vaikeuksista, joihin syylliset kyllä ovat tiedossa, mutta joka ei nykytilanteessa auta mitään.
Koko ajan varsinaisiin palveluihin kuntalaisten kannalta ei ole ehditty juuri puuttua. Hallinnon koossa pysyminen on ollut tärkein asia. Siinä on yritetty koko ajan viedä valtaa varsinaisilta vastuullisilta. He ovat kunnanvaltuutettuja. Kuntalain mukaan valta on vielä edelleen valtuustoilla.
Edellä olevaa taustaa vasten rääkkyläläiset ovat tekemässä ainoaa oikeaa päätöstä. Tosiasiat on tunnustettu. Helli ei ole pystynyt toteuttamaan sille annettua tehtävää. Tätä voidaan sanoa sopimusrikkomukseksi. Ei sitä jos valtuutetut toteuttavat tehtäväänsä vastata sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuudesta kuntalaisilleen.
Jos Rääkkylä eroaa Hellistä, sen asiat ovat tältä osin kunnossa. Miten käy Kiteen, Kesälahden ja Tohmajärven? Tohmajärven kunnanjohtajan pitäisi antaa jo tässä vaiheessa vinkkiä tulevasta. Onhan hän kiihkein Hellin kannattaja. Odotan, että hän ainakin pyrkisi estämään röntgenlaitteiden kaupan.
Olen kirjoittanut lähemmä 1000 juttua Hellistä. Näyttää, että muutama vielä pitää kirjoittaa.

Ei kommentteja: