sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Mitä vuosi 2011 tuo tullessaan?

Siitä ei taida varmaa tietoa olle kenelläkään. Kuitenkin Tohmajärven kunnanvaltuusto kokoontuu huomenna päättämään mm. Vuoden 2011 talousarviosta.
Talousarviokirja on yhtä muhkea paksuudeltaan kuin ennen Helliä. Siitäkin huolimatta, että Hellille siirtyi n. 65% kunnan toiminnasta ja taloudesta. Nyt talousarvioon on riittänyt Hellin tarkastelua parikolme sivua. Niin ja tietenkin lisärahoituksen pyyntö tämän vuoden kuluihin. Niitä tullee vielä lisääkin, kun kaikki kulut uskalletaan lyödä tiskiin.
*****
Näyttää siltä, ettei Keski-Karjalan mainetta kunnat olisi ilman Helliä pystyneet näin paljon muilla toimilla pilaamaan, kuin mitä Helli on saanut aikaiseksi. Olemme saaneet maan laajuista julkisuutta. Eikä se todellakaan näytä olevan myönteistä.
Helli tulee pitämään huolta, elleivät valtuutetut herää,että verojen korotus tulee olemaan useimmin kuin mitä on luvattu valtuustojen esityslistalla.
Mikä siinä on vikana, etten näe todellakaan Tohmajärven tulevaisuutta tällä menolla hyvänä, niin kuin esimerkiksi kunnanjohtaja Olli Riikonen ja hänen kanssaan lähes sanasta sanaan samaa mieltä oleva Reino Löppönen tiedottavat julkisuuteen.
*****
Talousarvion investointiosassa näyttää olevan merkitty kunnanviraston ilmastointiin 200000 euroa. 50000 euroa on menossa teknillisen toimen "jäähdytykseen".
Molemmat ovat varmasti esitetty tärkeiksi kohteiksi. En viitsi siitä lähteä kinaamaan. Kysymys on onko kohteet valittu juuri niin, että ne pitää rakentaa tässä vaiheessa. Ja eikö kunnassa ole enää muita mahdollisesti tärkeimpiä kohteita.
Kunta ei voi investoida muulla kuin velkarahalla. Uutta velkaa ei saa, ellei entisiä velkoja lyhennetä. Siihenkin pitää ottaa velkaa.
Puhdas, viileä ilma kesällä ja lämmin talvella ovat erinomaisia asioita. Kysymys on vain, että ollaanko nyt tilanteessa, ettei jakseta odottaa rahakkaampaa aikaa toteutukseen.
Kuntalaisen kannalta katsoen "iliman pilluu", ei saata olla virastossa niin huono, että veronmaksajana lähtee investointia riemulla kustantamaan.
Jos jotain kunnanvirastosta tahtoo sanoa, se voisi olla, että työilmapiiriä korjattaisiin. Niin, hyvähän se voi olla nytkin, mutta parempaan aina pitää pyrkiä. Jos se siitä leviäisi valtuustosalin puolelle valtuutettujen keskuuteen.

Ei kommentteja: