maanantai 13. joulukuuta 2010

Asiat ovat niin, miltä näyttävät.

Hellin kohdalla asiat näyttävät olevan täysin sekaisin. Ja samaa voi sanoa eilisestä Tohmajärven kunnanvaltuuston kokouksesta. Jaksoin seurata kokousta kaksi ja puolituntia. Siihen mennessä oli pidetty muutama kokoustauko, äänestetty ja pidetty vaali. Kokous näytti kärsimysnäytelmältä, joka alkoi rasittamaan jokaista, joka vähänkin kunnioittaa hyväksyttävää kokousmenettelyä. Katsoin viisaimmaksi lähteä kotiin ennen auton lopullista hyytymistä pakkaseen.
******
Kokoussekoilu alkoi jo varajäsenen valinnassa maakunnallisen ympäristöterveydenhuoltoon. Kokousväestä enempää kuin virkamiehistäkään ei kukaan tiennyt oliko paikka ns. poliittista tasapuolisuutta vaativa paikka.
Paikalle esitettiin keskustasta Katja Turtiaista ja demaripuolelta esitettiin tehtävään kokoomuksen Antero Nenosta.
Valtuuston puheenjohtaja yritti ratkaista asian äänestyksellä. Demareiden puolelta puututtiin menettelyyn ja vaadittiin henkilövalinnan kyseessä ollessa suoritettavaksi vaalia suljetuin äänestyslipuin.
Seuraavaksi puheenjohtaja yritti valituttaa vaalitoimitsijoita. Asiaan puuttuivat taas demarit. He totesivat, että vaalin suorittaa valtuuston vaalilautakunta, joka on valittu valtuustokauden alussa.
Lopulta löytyivät pumahkat joissa vaalilautakunnan jäsenet oli nimetty. Suoritettiin vaali, jossa äänin 15 - 12 valituksi tuli Antero Nenonen.
Tähän valintaan mennessä oli kokousajasta oli käytetty 53 minuuttia.
*******
Varsinainen farssi alkoi kun demarit esittivät, että taloussuunnitelmassa Hellille merkityt päivähoitorahat siirretään kunnan sivistystoimeen. Samoin Hellille ei annettaisi rahoitusta kuin huhtikuun loppuun. Perusteena oli aikaisemmin Rääkkylän päätös erota Hellistä.
Kunnanjohtaja Olli Riikonen puuttui tapansa mukaan monisanaisesti keskusteluun. Hän näki, ettei valtuusto ole tehnyt päätöstä päivähoidon ja esiopetuksen siirrosta Helliltä kunnan omaksi toiminnaksi. Lukuisat valtuuston jäsenet olivat sitä mieltä, että päätös oli tehty lähes vuosi sitten.
Olli Riikonen kritikoi myös voimakkaasti Rääkkylän kunnan tekemää päätöstä erota Hellistä. Hän sanoi mm.: "Rääkkylä ei voi tehdä tuollaista päätöstä. Rääkkylä voi päättää mitä tahansa, mutta tulkintani on, että Rääkkylä ei voi erota." Oliko asiallista kunnanjohtajan puuttua Tohmajärven valtuuston kokouksessa Rääkkylän kunnanvaltuuston tekemiin päätöksiin? Päätelköön lukija.
Lopputulema oli, että valtuusto päätti äänin 15-12 siirtää päivähoidon ja esiopetuksen Helliltä kunnan omaksi toiminnaksi ensi vuoden alusta lähtien.
Päätös oli sama,joka oli jo aikaisemmin valtuustossa tehty. Vain aloitusaika tuli nyt mukaan päätökseen.
Tänään samaa asiaa käsittelee sosiaali- ja terveyslautakunta. Saa nähdä jatkuuko siellä sekoilu asiassa.
******
Saamani tiedon mukaan valtuuston kokous kesti puoleen yöhön. Eli seitsemän tuntia. Oliko käytetty aika oikeassa suhteessa kokouksen valmisteluaikaan nähden. Puheen vuorot olivat värikkäitä jo paikallaoloaikanani. Mm. valtuutettu Kakkonen esitti kunnanjohtajalle epäluottamuslausetta.

Ei kommentteja: