maanantai 20. joulukuuta 2010

Niin salaista, niin salaista.

Tohmajärven kunta on myymässä koulujaan. Näyttävät menevän huonosti kaupaksi. Piejonniemen koulusta pyydetään 120000 euroa. Jo vasta uusitut lämmitysjärjestelmät huomioiden ei pitäisi olla kallis.
Viimeisimmässä hallituksen kokouksessa näkyy kauppa olleen esissä. Ilman asiaan kuuluvia ennakkotietoja. Ostaja oli kutsuttu paikalle kuultavaksi.
Ilmeisesti kaupasta ei kuitenkaan liene ollut kysymys. Koskapa asiasta ei ole kuulunut julkisuuteen mitään. Eikä muutakaan päätöstä. Olisi kohtuulista tiedottaa mitä Peijonniemen koulun tiimoilla touhutaan.
Ostaja on Aki Pulli niminen henkilö. Hänestä tai hänen ajatuksistaan koulun käyttöön ei ole julkisuuteen tihkunut tietoja. Ne estää muka julkisuuslain 24 §:n kohta 20. Jos koululla aletaan kirjapainotyöt tai se muutetaan leirikeskukseksi, ei liikesalaisuudet tiedosta paljastu. Kuntalaisilla olisi kohtuullista tietää, mitä heidän omaisuutensa ympärillä tapahtuu.
Netistä löytyy Aki Pulli niminen henkilö. Liekö sama? Tämä Aki Pulli näyttää kierrelleen Eurooppaa matkaopasbisneksen kanssa.
******
Valtuusto on tehnyt koulujen osalta myyntipäätökset. Olisi siis selvää, että kiinneistöt myydään tai ei myydä. Jos hinnasta jää kiinni jätetään kauppa tekemättä.
Huonoin vaihtoehto on jos sorrutaan vuokraus/lunastus sotkuun. Tästä pitäisi olla kokemuksia kunnassakin riittämiin. Vuoralainen on vuokralainen ja käyttäytyy sen mukaisesti. Lunastusajan tullessa ollaan entistä enemmän sotkussa kiinteistön kunnosta ja kauppahinnasta. Yleensä vuokrasopimukset eivät kestä lunastusaikaan saakka.
*******
Puhdas vuokraus jossain tapauksissa on paikallaan. Silloin on oltava selvillä mihin vuoralainen kiinteistöä tulee käyttämään. Se ei ole liikesalaisuus.
Vuokran maksukyky ja riittävän suuret vuokraennakot, niin kuin irtisanomisperusteet molemmin puolin, on oltava selvästi paperilla. Kiinteistön lämmitys, sähkö ja muut kiinteistökulut on merkittävä selvästi vuoralaisen maksettaviksi. Jo nämä edellyttävät tiettyä takuusummaa vuokranantajalle eli kunnalle. Näiden asioiden huonosta hoidosta on kunnalla kokemusta. Huonot sopimukset eivät saa aiheuttaa enää kustannuksia kuntalaisille.
Jäädään odottelemaan.

Ei kommentteja: