keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Kuka, mitä, hä?

Rääkkylän irtaantumisesta Hellistä on paikallisesti päristy paljon. Merkittävin mukaantulija keskusteluun on eilinen Helsingin Sanomat. Vieläpä kahdessa kohtaa. Pääkirjoituksessa ja sisäsivun jutussa.
Valtakunnan päälehdessä julkaistuna Rääkkylän tapaus saa aivan uudet ulottuvaisuudet paikalliseen purinaan verrattuna. Juttu herättää ministerit ja lainlaatijat huomioimaan mitä on tullut tehdyksi ja mitä ne ovat vaikuttaneet esim. sotepalveluihin.
Pieni Rääkkylä on sote-palveluineen valtakunnan fokuksessa. Julkisuus ei voi olla vaikuttamatta niin päättäjiin kuin muihinkin Suomessa palvelujensa kanssa kamppaileviin kuntiin.
Merkittävää Rääkkylän tapauksessa on myös se, että siellä on osattu ja uskallettu tunnustaa tehdyt kömmähdykset ja korjata vanhat päätökset uusilla. Rääkkylässä on palattu vanhaan hyväksi todettuun järjestelmään, jossa päätäntävalta ja vastuu ovat kunnanvaltuutetuilla. Hyvä.
******
Aivan päinvastaista ajattelua edustaa kunnanvaltuustojen asemasta ja päätäntävallasta tilaajajohtaja Päivi Hakulinen. Hänen antamansa juttu tiistain sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksesta tämän päivän Karjalaisessa oli otsikoitu "Päivähoitokysymys jäi ilmaan".
Jutussa hän leimaa kuntien (Kesälahti, Rääkkylä ja Tohmajärvi) irtaantumispäätökset ns. nahkapäätöksiksi.
Ilmaista valtuustojen päätökset nahkapäätöksiksi edustaa harvinaista kantaa virkahenkilöltä "esimiehiään ja palkanmaksajia" kohtaan. On perin omituista, että lautakunnan esittelijä ei kunnioita myöskään oman lautakuntansa tekemää päätöstä. Lautakuntahan äänin 9-3 muutti Päivi Hakulisen päätösehdotuksen päivähoidon pysyttämiseksi Hellissä. Päätöksellään lautakunta kunnioitti valtuustojen aikaisemmin tehtyjä päätöksiä siirtää päivähoito ja varhaiskasvatus Helliltä kuntien omaksi toiminnaksi.
Edellä oleva tapahtuma herättää kysymyksen? Mikä tai kuka jäi "killumaan" ilmaan.
******
Ministeriön miehet tulevat perjantaina kuuntelemaan Kesalahdelle mitä täällä touhutaan. Kuunteluajaksi on varattu kaksi tuntia. Se on kovin vähän, kun ottaa huomioon osanottaja määrän ja Tohmajärven kunnanjohtajan puheilmaisurunsauden kun aiheena on Hellin puolustaminen.
Lienee selvää heille, jotka ovat Keski-Karjalan tapahtumia seuranneet, ettei kahteen tuntiin mitään ratkaista. Ei edes kahteen vuoteen, jos vanhaa yritetään paikata käyttökuntoon. Tarvitaan järeämpiä konsteja.
Hellin myötä on onnistuttu jakamaa kansalaiset kahteen lähes yhtäsuureen ryhmään. Toiset puolustavat ja toiset vastustavat olipa asia sitten Hellistä tai Hellin kyljestä.
Kysymyksessä on asetelma myös virkamiehet vastaan luottamushenkilöjärjestelmä. Tavalliset kansalaiset ovat saaneet tarpeekseen ja ovat lähteneet mielenosoituksiin ja nimilistojen keräyksiin.
Nyt tarvittaisiin yhteen kokoaja, joka pystyisi löytämään tien nykysotkusta selville vesille. Nykyisistä virkamiehistä sellaista ei löydy. Vielä vähemmän nykyisistä johtavista luottamushenkilöistä.
Tarvitaanko odottaa tulevia vaaleja vai löytyisikö johtaja Keski-Karjalan ulkopuolelta. Muuten on vaikea nähdä selviytymistä nykysotkusta.

Ei kommentteja: