torstai 16. joulukuuta 2010

Miten eteenpäin?

Kesälahdella kokoontuu tänään keskustelutilaisuuteen ministeriön miesten johdolla joukko keski-karjalaisia päättäjiä. Päätäntävaltaa tällä porukalla ei ole, mutta vireillepanovaltaa kyllä. Kesälahden talousongelmat eivät ole kuntakohtaisesti enää ratkaistavissa. Ne ovat osa neljän kunnan yhteistä ahdinkoa. Siksi ratkaisua pitäisikin etsiä tätä kokonaisuutta ajatellen.
Onko kysymyksessä enää Keski-Karjala vai Keski-Karjala osana suurempaa kokonaisuutta? Sitä pitäisi nyt pohtia, kun tähtäin on määritelty kymmenien vuosien päähän.
*******
Mitään ongelmaa ei ratkaista syyllisiä etsimällä. Tärkeintä on tunnustaa olemassa oleva tilanne. Jos siinä havaitaan virheitä, ne on korjattava.
Seuraavassa esitän oman näkemykseni tilanteesta. Tiedän tarjoukseni olevan katkeraa kalkkia monelle. Mutta elämä on, sanotaan VT:ssä.
Hellin hallinto on todettava epäonnistuneeksi toimissaan. Yksi mahdollisuus on sen korjaaminen ja toteutettavat mahdolliset henkilövaihdokset.
On selvitettävä yhtenä vaihtoehtona onko mahdollisuutta toteuttaa keski-karjalaisten kuntien keskeinen kuntaliitos vai tukeudutaanko Joensuuhun.
*******
Ministereille, kansanedustajille ja korkeille virkamiehille pitäisi olla selvää, ettei mikään pakko tämän päivän suomessa tule kysymykseen. Se ei ole onnistunut ennen, ei onnistu nyt eikä tulevaisuudessa.
Suomalainen on tottelevainen ja alistuu huonoihinkin ratkaisuihin, jos hän tuntee olevansa mukana päätöksiä tehtäessä.
On pyrittävä estämään vastakkain asettelua tai yhden vaihtoehdon ratkaisuja.
Muutaman äänen varassa tehdyt enemmistöpäätökset eivät kanna pitkälle. Huonoin vaihtoehto on päätös, joka perustuu yksinkertaiseen enemmistöön. Tästä pitäisi olla hyvä esimerkki Keski-Karjalasta.
Hyvää ei voi myöskään sanoa virkamiesvallan ylivallasta asioiden hoidossa. Tästäkin huono esimerkki löytyy omalta seudulta ja Hellistä.
Ja ei kun piparin paistoon.

Ei kommentteja: