keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Lyhyesti sadonkorjuupäiviltä

Sote ja Helliväki oli kutsuttu Tohmajärvelle 30.9.2009 sadonkorjuuseen. Seminaariin, jota kutsuisin mieluimmin käyntiinlähtöpäiviksi. Ne, jotka jotain todellista tietävät ja tunnustavat tosiasiat sanovat, että ollaan edelleen alkuaskelmillä Hellin palveluportailla.
Valitettavasti en voinut osallistua sadonkorjuuseen kuin muutaman tunnin verran alkuun. Jouduin poistumaan paikalta rasittamaan erikoissairaanhoitoa. Ei mitään vakavaa ja homma on hoidossa.
Seuraavassa lyhyesti kuulemani muistiinpanon pohjalta.
******
Avauksessaan Päivi Hakulinen totesi, että uuden peruspalveluohjelman aikataulua joudutaan siirtämään myöhemmäksi.
Omana kommenttinani olen merkinnyt muistiin: "Onko kysymys hoipertelusta vai järjen sanelemasta pakosta?" Aika näyttää.
*******
Olli Riikosen alustus alkoi uutisella, jota se oli vain niille, jotka eivät seuraa tapahtumia Keski-Karjalassa. Riikonen kertoi, että tulevaksi tilaajajohtajaksi esitetään yksimielisesti Päivi Hakulista.
Omana kommenttinani totean. Tilaajajohtajan valitsee Tohmajärven kunnanhallitus. Päätösehdotuksen henkilöstä tekee kunnanjohtaja Riikonen. Jo ennakkoon oli luultavaa, että hän on yksimielinen itsensä kanssa. Odottaa sopii milloin päätösehdotuksia tehtäessä ryhdytään käyttämään monikon ensimmäistä persoonamuotoa: Me.
Muun osan esityksessään Riikonen keskitti "tolppasulkeisiin". Hän on erittäin taitava näyttämään tolppia, vertailulukuja, tutkimuksia ja tekemään niistä haluamiaan päätelmiä. Tilinpäätös- ja kustannustolpat ovat Riikosen erityisessä käytössä.
Omana kommenttinani totean. Näyttää kuin toiminta- ja kustannustolpat olisivat pakko saada yhtäpitkiksi koko Keski-Karjalan alueella. Se on iso homma. Syrjäkylä on syrjäkylä ja kirkonkylä on kirkonkylä. Kysynkin itseltäni voidaanko tolpilla ja tilastoilla uskottavasti kuvata toimintaa ja sen tehokkuutta tai tehottomuutta? Vastaan, että ei. Tolpissa piilee usein tilastoharha tai niiden perusteella voidaan salata asioita.
Riikonen näytti Tohmajärven tilastotolppaa lastensuojelukustannuksista. Taisi olla kaksikertaa pitempi kuin Kiteen, jossa on asukkaita puolta enemmän. Hän kysyi mistä johtui kalleus Tohmajärven kohdalta. Mihin Riikonen pyrki kysymyksellään, jonka vastauksen hän tiesi yhtä hyvin kuin minäkin ja moni muukin salissa.
Mahtava tolppa johtuu Tohmajärvellä löperösti hoidetusta huostaanottoasiasta. Mistä se johtui, ei kunnassa haluttu selvittää, vaan mieluimmin kulut maksattaa kuntalaislla.
******
Alustusta, jonka piti Nordic Healthcare Group:n Olli Tolkki, en ehtinyt kuulla loppuun saakka. Muutaman muistiinpanon kuitenkin siitä tein.
"Nykyisillä tiedoilla ei kannata lähteä priorisoimaan palveluja."
"Muutokset tarpeessa on nähtävä muutoksena palveluissa."
"Tarjonta ohjaa kysyntää."
Tilaajan ja tuottajan vallan, vastuun, työjaon ja päätöksenteon selkeyttäminen.
"Kuntien valtuustojen asema ja vastuu selvitettävä suhteessa tilaajaan ja tuottajaan."
Omana kommenttinani voin todeta, että kaikki ovat asioita, jotka tulee saattaa kuntoon tulevaisuutta ajatellessa.
Kuntien valtuustojen asema selkiää, kun seutusopimus lakkautetaan. Seutuvaltuusto ja seutuvaliokunta ilman päätäntävaltaa ja johtosääntöjä vain sotkevat asioita.
PS. Kannattaa lukea KeskiKarjalanNelosista kolumnipalstalta ansiokas päätoimittajan juttu mahlatutkimuksista Suomessa.

Ei kommentteja: