keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Härskiä peliä johtopaikoilla.

10.1,2008 päivätyllä ilmoituksella haettiin projektipäällikköä sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdistämishankkeeseen.
Plät, plät plää = teksti tehtäväkuvauksesta.
Projektipäällikön toimikausi kestää syyskuun loppuun 2009.
Sanatarkka lainaus hakuilmoituksesta: "Tarkoituksena on, että valittava jatkaa hankkeen päätyttyä tilaaja-tuottajaorganisaation johtotehtävissä."
Projektipäälliköksi valittiin Arja Pöntinen-Heinonen, jolle ei nyt osoitetakaan johtotehtäviä eikä tietääkseni hanttihommiakaan.
*******
Miten tässä näin pääsi käymään? Pöntisen-Heinosen työpanokseen ollaan tietääkseni oltu tyytyväisiä. Se on näkynyt mm. hänen palkkauksessaan. Siis kyvytön hän ei voi olla.
Jääkö jäljelle ainoaksi syyksi, että hän onkin liian viisas Sote/Hellijärjestelmään. Sehän on tyypillinen syy syrjäyttämiseen järjestelmässä, jota kehitetään ja ohjataan sisäsiittoisesti. Toisin sanoen ulkopuolisia itsestä viisaampia ja kyvykkäämpiä ei ote hiekkalaatikolle. Ei edes suostuta kuuntelemaan heidän mielipiteitään.
*******
Miten tämä sitten käytännössä hoidetaan? Sote/Hellissä niin, että epädemokraattinen seutuvalikunta tekee esityksiä ja pätevyysvaatimuksia virkoihin ja työsuhteisiin. Kunnanhallitukset nielevät ne semmoisenaan, kun esittelijä ne lipevästi ainoana vaihtoehtona esittelee.
Näin on syntynyt ja ylläpidetään järjestelmä, ettei ulkopuolelta nykyisten viranhaltijoiden pääse edes hakemaan paikkoja. Sisäpiiriläisesti ne jaetaan sullemullejärjestelmällä. Tästä näkyy esimerkit Sote/Hellin paikkahaku ja nimitysrotaatiossa. Onko tämä paras tapa hoitaa ja johtaa kymmeniämiljoonia euroja käsittelevää Helliä? Edes esteellisyyskysymykset eivät ole kiinnostaneet ketään.
******
Asia minulle on periaatteellinen ja näen siinä syrjivää ja tasa-arvoasioita loukkaavaa menettelyä. Se, että poliittiset päättäjät antavat kaiken tapahtua, osoittavat heidän kyvyttömyyttään virkakoneistoa vastaan.
Tuleva tilaajajohtaja olipa hän kuka hyvänsä saa ja pitää osoittaa kykynsä tehtävää hoitaessaan. Se, että Tohmajärven kunnanhallitus rajasi hakijat hyväksyttäviin ja sivuun jätettäviin sillä, että oliko hakijalla vakinainen virka tai toimi, ei mielestäni ole kestävä peruste pätevän henkilön hakuun tai sivuun jättämiseen. Airi Pöntinen-Heinosen työsuhde oli määräaikainen.

Ei kommentteja: