tiistai 8. syyskuuta 2009

Kuka uutta hallia tarvitsee?

Koko halliprojekti olisi jäänyt vähälle huomiolle ilman Sampo Rauman kirjoitusta. Allekirjoittanutkin tuskin tätä juttua naputtelisi, ellei Rauma olisi tuonut näköpiiriin uutta lähestymisnäkökulmaa. Kuntataloutta ja kunnan tarvetta uudelle hallille. Ne ovat ainoat asiat, joita luottamushenkilöiden tulee päätöksissään pitää etusijalla.
Jätän halliin käyttäjäksi suunnitellun yrityksen tarinani ulkopuolelle. Se ei voi olla kunnallisiin päätöksiin vaikuttava kuin korkeintaan sekundaarisena asiana.
* * *
Päättäjien keskuudessa kuohuu. Sen verran palaverien pidosta on vuotanut tietoa. Kuohunnan on synnyttänyt kunnassa pitkään salaisena viety hallihanke. Se on tyypillistä vanhaan perimään pohjautuvaa menettelyä. Asia viedään ennen lopullista valtuuston päätöstä niin pitkälle, että valtuutetuille sanotaan, ettei nyt voida peruuntua. Siitähän syntyisi kuluja kunnalle.
Jää nähtäväksi katkaisevatko valtuutetut epäterveen salailuun pohjautuvan menettelyn vai menevätkö kiltisti vetäjiensä perässä. Tietoa heillä tiedän olevan. Ja itsenäistä harkintakykyä. On eriasia haluavatko he tietoaan käyttää itsenäisenä valtuutettuna. Se nähdään valtuustossa.
* * *
Kirjoitin aikaisemmin hallihankkeesta yrittäjän näkökulmasta. Joku sanoi, että kovin myötämielisesti. Samaa mieltä olen edelleen. Yrittäjä tarvitsee hallia. Ei tarve liene miksikään muuttunut.
Yritän seuraavassa nähdä hallihankkeen luottamushenkilön ja sitä kautta tavallisen kuntalaisen näkökulmasta.
Ensiksi on sanottava tietopohjani olevan täysin toinen kuin mitä hallihanketta ensimmäisen kerran julkisuudessa "markkinoitiin". Syykin vajavaiseen tietopohjaani on selvä. Asia salattiin tarpeettomasti erittäin tehokkaasti. Omana näkemyksenäni sanoisin, että lakikaan ei velvoita salaamaan kunnan investointisuunnitelmia. Eikä sitä, kuka hallin käyttäjäksi tulee. Nämä tiedot eivät mitenkään liity yrityksen salassa pidettäviin tietoihin. Sellaisia ei tarvitse hallisuunnittelussa edes käsitellä.
Menettelyssä näen kunnanjohtajan esittelijänä toimineen taitamattomasti.
* * *
Näkemykseni pitänee perustella.
Kunnanhallituksessa niin hallihankkeessa kuin muissakin tehtävissä päätöksissä päätökset tehdään esittelijän esityksestä. Tätä varten hyvän esittelijän on tuotava luottamushenkilöiden tietoon kaikki se mitä päätös edellyttää. Ja mitä esittelijä itse tietää asiassa.
Hallihankeen kyseessä ollessa yrityksen tilinpäätöstietoja ja tase-erittelyä ei hallituksen jäsenille ole tuotu tietoon. On sanottu, että ne olisi annettu, jos luottamushenkilöt olisivat vaatineet. Luottamushenkilöt luottivat kun esittelijä esitteli, että asia on hyvä ja kaikki hyvin. Kyseessä olevat yrityksen tilinpäätöstiedot ovat julkisia ja nyt kiertävät päättäjillä. Ne olisi pitänyt tuoda hallituksen jäsenten tietoon.
Menettelikö esittelijä hyväksyttävästi jättäessään tiedot tuomatta päätösvaiheessa kunnanhallituksen jäsenten tietoon. Ja vaikuttiko se tehtyyn päätökseen? Lukija päättäköön.
* * *
Muita hallihankkeeseen vaikuttavia tekijöitä, jotka valtuutettujen pitäisi huomioida määritellessään kantaansa hallihankkeeseen.
Kunta on velkainen ja hallihanke vaatii lisävelan ottoa.
Samaan aikaan on meneillään terveyskeskuksen saneeraus. Sekin velkarahalla.
Molemmat kokemuksen perusteella eivät tulle pysymään budjetissaan.
Kunnassa on tarjolla yrityskäyttöön kolme tyhjillään olevaa koulukiinteistöä. Ja muutama on tulossa lisää. Tarvitaanko kuntaan lisää seiniä?
Uusi halli ei suunnitellussa käytössä tue työllisyyttä paikkakunnalla. Julkisuudessa on puhuttu vajaasta yhden henkilön työllistämisestä kahden oman lisäksi.
Halliin suunniteltu yritys on ilmoittanut toimintasuuntansa muuttamisesta alihankintoihin perustuvaksi. Muutoksen vaikutuksesta tulevaan toimintaan ei kellään liene kokemuksia.
* * *
Tiedän kokemuksesta, että valtuutettuja tullaan pelottelemaan. Jos hanketta ei hyväksytä syntyy kunnalle tappioita. Tappiot siitä nyt tiedettäisiin. Päätöksen taloudellisuutta tai tappioiden määrää ei tiedetä, jos hallirakennetaan.
Näin se menee. Puhuivatpa "analyytikot" mitä tahansa.
Samalla kun valtuutetut pohtivat hallin rakentamista voivat pähkäillä miten suhtautua uuteen menettelyyn kunnan metsämaan myynnissä. Niistäkään ei nykyisin ilmoitella lehdissä. Kunnassa on voimassa valtuuston tekemä päätös, ettei metsiä myydä maineen. Niin on, mutta sitä ei nykyinen johto näytä kunnioittavan.
Välipalaksi sopii varautua päättämään mammuttikeittiöstä, joka rekennetaan Kiteelle. Siitäkin on niin hiljaista, että suunnitelmat lienevät kohta kypsät valtuutettujenkin tietoon.
Minä lähden nyt reissuun. Viikon olen häveissä, mutta seuraan kyllä elämänmenoa reisussakin. Se on, moro.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

reipasta reissua! kirjoittaa voi tietysti matkoiltakin...