keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Löylyä lisää kylmille kiville

Kokoomus meinaa panna yksin maan asiat kuntoon. Veroprokression se on onnistunut kääntämään alassuin. Toivoa täynnä se on yksityistänyt pian kansanedustuslaitoksen omille jäsenilleen. Nyt peruspalveluministeri on esiittänyt ainakin omasta mielestää veret seisauttavan muutoksen terveys- ja sosiaalipalveluihin. Jos Paula Risikon muutokset terveyspalveluihin onnistuvat, voi joiltain potilailta verenkiertoon tullakin pysyviä katkoksia. Potilaat uskon silloin olevan kansanosan köyhimmästä päästä.
* * *
Risikon esitykselle ei olla keksitty vielä omaa nimeä. Jos Paras-hankkeen pohjalta saatiin syntymään hallintohimmeleitä, uskon Risikon esityksen vain pahentavan hallinnon sekavuutta. Sillä siihen esitys vain näyttää puuttuvan. Olkoon siis peruspalveluministerin esitys nimeltään hallintorisukko.
* * *
Seuraava sitaatti on suoraan Helsingin Sanomien tämän päivän pääkirjoituksesta, joka koskettelee Risikon esitystä:
"Miten taataan se, että kuntayhtymän sisällä sosiaali- ja terveyshoitoa kehitetään tasapuolisesti niin, etteivät sosiaali- ja terveyspuolen ammattiryhmät kaivautuisi syvälle poteroihinsa puolustamaan omaa toimintaansa?"
Vastaan kysymykseen ihan ite. Ei mitenkään. Asia on käytännössä havaittu. Poteroita koulutuksessa on eriyttämällä opinnot toisistaan vahvistettu ja lopusta huolehtii palkkaus ja ihmisen keskinäinen kilpailu työelämässä omasta asemasta.
* * *
Keski-Karjalan asemaa ei Risikon esityksellä paljon paranneta. Meillä riittäisi se kun perusterveyden- ja erikoissairaanhoito yhdistettäisiin. Hallinto voisi olla Joensuussa keskussairaalan liepeillä.
Kuntiin jätettäisiin pienet terveysasemat ja vuodeosastot. Lääkärit ja hoitajat olisivat keskushallinnon alaisia. Menettelyllä taattaisiin näin myös vaikeat sijaisuusongelmat.
Vanhuspalvelut olisivat erillään terveyspalveluista omana kunnallisena palveluna. Uskon, että näin menetellen kuntaliitoksiin ei olisi niin suurta painetta kuin Paras tai Risikon esityksissä uskon olevan.
* * *
Helli alkaa näyttää siltä miltä se tulee näyttämään. Elinkaarimalli, jossa lapsi-, terveys- ja vanhuspalvelut pakotetaan yhden organisaation alle (lue henkilön) ei tule onnistumaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia.
Toivottavasti ihmishenkien menetyksiin asti ei vaikeuksissa tarvitse mennä. Rahallisia menetyksiä uskon tulevan riittämiin. No, ne maksetaan yhdessä.

Ei kommentteja: