lauantai 26. syyskuuta 2009

Ollaanko asiallisella tiellä?

Keskustapuolueen nokkamiehet tulevat esiin voimakkaasti tämän päivän Koti-Karjalan Lukijan porinat palstalla. Lainaan siitä sanatarkasti yhden kappleen. Muun osan voi lukea ko.lehdestä. Kuin myös allekirjoittajien nimet ja puoluekantansa.
* * *
"Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenet ovat tärkeässä asemassa tiedonvälittäjinä lautakunnan ja peruskunnan välillä. Tällä hetkellä suurin osa kokousajasta menee muutamien luottamushenkilöiden puuttumiseen operatiiviseen toimintaan yksityiskohtaisesti, kyseenalaistamalla ja epäilemällä kaikkea tehtyä työtä."
* * *
Olen kyseisen lautakunnan jäsen. En tunnista moista väitettä todeksi. Ja jos sellaista ilmenisi, tulisi se tuoda tietoon lautakunnan jäseniltä, esittelijältä ja tietenkin ennen muuta lautakunnan puheenjohtajalta yksilöidyllä huomautuksella ja mieluimmin asia ja asiattomasti käyttäytynyt henkilö esiintuoden.
Nyt arvovaltainen keskustalainen puheenjohtajisto alentuu yleisönosastokirjoitukseen. En lähde siihen mukaan. Jotta muita asiallisesti käyttäytyviä lautakunnan jäseniä ei syyllistettäisi, tunnustan seuraavassa puuttumiseni "operatiiviseen" toimintaan. Katson seuraavassa olevani "tärkeässä asemassa tiedonvälittäjänä" kuntalaisten suuntaan. Kunnansuunnastahan huolehtivat kuntien puheenjohtajisto ja kunnanjohtajat olemalla kokouksissa mukana. Sitä tiedotusta näytetään hoidettavan yleisönosastojen kautta.
* * *
Lautakunnan kokouksessa 8.9.2009., esitteli Eeva Seppänen peruspalveluohjelman luonnosta 2 vuosille 2010-2013. Luonnosta kirjalliseen muotoon lautakunnanjäsenille olivat koonneet Päivi Hakulinen ja Pirjo Rinne.
Eeva Seppäsen esityksen lopussa kysyin häneltä oliko lääkäreiden asiantuntemusta käytetty hyväksi luonnosta tehdessä. Terästin kysymystä vielä näkemykselläni lääkäreiden mukana olon tärkeydestä, koska valtaosa palveluista menee terveyspuolen asioihin.
Hetken mietittyään vastasi Eeva Seppänen reilusti, että ei. Kysymys ja vastaus vei kokousajasta arviolta n. 2 minuuttia.
Mutta sitten tapahtui se, josta yleisönosastossa syytetään lautakunnanjäseniä. Ensimmäisenä puheenvuoronsa käytti kunnanjohtaja Olli Riikonen. En sano siitä mitään. Hän vastatkoon puheistaan. Seuraavaksi otti asiaan "voimakkaasti" kantaa Matti Majoinen. Sitten muutama muu ei lautakunnan jäsen.
Jotta se siitä ajankäytöstä. En uskokaan, että ajankäyttö on ongelma tai puuttuminen operatiiviseen toimintaa. Yhtäkään vaippaa ei lautakunnassa ole vaihdettu edes jäseniltä. Eikä rokotettu ketään.
Kysymys on enemmänkin siitä, mitä saa puhua ja kuka.
* * *
Loppuun sopii tietoisku sosiaali- ja terveyslautakunnan poliittisesta jakautumasta:
Lautakunnassa on 7 keskustalaista; 2 demaria; 1 PerusSuomalainen; 1 vasemmistoliittolainen ja 1 sitoutumaton. Siis keskustalainen vahva enemmistö. Ei pitäsi siellä suunnalla olla huolestuneita.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Eikös keskustalaiset olekin juuri huolissaan omistaan?!

Asianomainen yleisönosastokirjoitus lie suunnattukin juuri Keskustan mandaatille, koska omat tuntevat kenttänsä parhaiten, ja ovat selkeästi huolissaan siitä, etteivät "omat" kykene tekemään hyviä päätöksiä.

Muilla puolueilla ei liene asianomaisessa lautakunnassa sen suurempaa osuutta kuin lääkäreilläkään.

Nyt aletaan pikkuhiljaa nähdä, ettei asioita hoideta pelkällä puoluetuella. Täytyisi olla tietoa.