lauantai 5. syyskuuta 2009

Mistä niitä senttejä säästyy ja mihin menee?

Ajattelin, etten enää palaa kerran kaluttuun luuhun. Mutta kun se uudestaan ja uudestaan heitetään eteen niin pitänee sitä ainakin käännellä.
Kaupan eteisessä vetäistiin hihasta ja kysyttiin; mitä siellä kunnassa oikein tapahtuu. Ajattelin väistää vastauksen, mutta kun tarkennettiin kysyjän tarkoittavan koulujen sulkemista, velkojen anteeksi antoa ja uuden hallin rakentamista lisävelalla, piti pysähtyä juttelemaan. Maidon viimeinen käyttöpäiväys ei juttelun jälkeen enää pitänyt varmastikaan paikkaansa.
* * *
Niin onhan siinä ihmettelemistä. Suljetaan kyläkouluja kohinalla ja äänestäen, jotta syntyisi säästöjä. Esitetään Jetina ry:lle veloistaan anteeksi antoa ja seuraavassa hallituksen kokouspykälässä esitetään otettavaksi velkaa uuden hallin rakentamiseksi. Ennen kuin jatkan, olisi huomioitava, ettei kunta ole mikään semmoinen automaatti, joka itsessään suoltaa päätöksi. Kyllä jokaisen päätöksen takana ovat virkamiehet ja luottamushenkilöt, joilla on myös nimet. Ja tietenkin sen myötä vastuu tekemisistään tai tekemättä jättämisistään.
* * *
En enää ole sellaisessa asemassa luottamushenkilönä, että minulla olisi kaikkea tietoa mitä Tohmajärven kunnassa tapahtuu ja suunnitellaan. Tietoni perustuvat pääasiassa lehtitietoihin ja julkisiin pöytäkirjoihin päätöksistä.
Vaikea meikäläisen tietojen pohjalta on luoda mielipidettä esim. uuden hallin rakennustarpeesta ja siihen johtaneista perusteista. Asiaa näytetään käsitellyn hallituspiireissä epävirallisesti jo maaliskuussa ja salaisesti ensin huhtikuussa ja sitten vielä kesäkuussa ennen myönteistä päätöstä lähteä hankkeeseen.
En näe mitään syytä käsitellä salaisena kunnan rakennushankkeita. Kunta voi rakentaa tai olla rakentamatta. Siihen ei tarvita salaista käsittelyä. Investoinnit erityisesti luulisi olevan asioita, joita kuntalakikin kehoittaa tiedottamaan kuntalaisille jo suunnittelu vaiheessa.
Mahdollisesti vuokralle tulevan liikesalaisuuksia ei hallin rakennusvaiheeseen liity mitenkään. Ellei olla yliherkkiä tai taustoissa ole jotain sellaista, jota ei haluta kaikkien tietävän.
Uuden hallin rakentamiseen tai rakentamattomuuteen vaikuttavat eniten virkamiesten ja eritoten esittelijän kunnanjohtajan toimenpiteet. Ovatko he tuoneet riittävästi tietoa käsiteltävästä asiasta ennen päätösten tekoa luottamushenkilöille. Sitä minä pohdin.
* * *
Jetina ry on rymistänyt yli varojensa toistasataatuhatta euroa. Tohmajärven olisi pitänyt antaa velkoja anteeksi 13621 euroa. Kunnanjohtaja esittikin tätä kunnanhallitukselle. Vuokko Väistö teki vastaesityksen, ettei anteeksiantoa tule hyväksyä. Vastaesitys voitti äänestyksessä äänin 5 - 2.
Mitä merkitsee kokousteknillisesti, kun vastaesitykselle hävinnyt kunnanjohtajan päätösesitys merkitään äänestyksen jälkeen hallituksen esityslistalta poisvedetyksi?
Päätös: Esittelijä veti asian pois esityslistalta.
Mitäkö merkitsee? Ei mitään. Tai sitten sitä, että kunnanjohtaja ja hallituksen jäsenet Leena Väistö ja Reino Löppönen, jotka kannattivat anteeksiantoa säilyttävät kasvonsa. Asiaa ei ikään kuin olisi käsiteltykään. Tai asia otetaan kohta uudelleen käsiteltäväksi. Mene tiedä. Kunnanjohtaja ei hevillä ota "tahroja" nuttuunsa.
* * *
Tämän päivän Karjalaisen tekstiviesteissä joku ihmettelee Leena Väistön ja Reino Löppösen käyttäytymislogiikkaa kunnan säästöjen ja velan anteeksiannon suhteen. Sitä minäkin tässä aprikoin. Joukkoon lisäisin myös kunnanjohtaja Olli Riikosen. Hän se laatii päätösehdotukset, joita jotkut hallituksessa kannattavat ja jotkut vastustavat.
Vastustus sinällään ei kokouksissa ole itseisarvo. Vasta perusteltu vastaesitys on todellinen vaihtoehto päätösehdotukselle. Tämä tieto ei ole sisäistynyt vielä käyttöön Keski-Karjalan terveys- ja sosiaalilautakunnassakaan. Keski-Karjalan kunnissa näytetään elettävän kokouskäytännöissäkin sangen eritasoista päätöskulttuuria.
* * *
Joku helsinkiläinen virkamies totesi Hesarissa Rääkkylän taloutensa puolesta ongelma kunnaksi. Kiteen olevan samassa jamassa pian. Tohmajärvi näyttää tulevilla päätöksillään pääseekö samaan kerhoon Rääkkylän ja Kiteen kanssa.
Jään odottelemaan tulevaisuutta uteliaana.
Odottelen myös kaupunginjohtaja Kirsi Hämäläisen kannanottoja Kiteen taloudesta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Pitäisi saada ylimmältä tasolta tietoa, mitä mahdollinen läheinen yhteistyökumppani suunnittelee ja toimeksi panee.

Ei kommentteja: