tiistai 15. syyskuuta 2009

Jälkipuhetta tulee piisaamaan.

Terveisiä ulkomailta. Kävin hakemassa tuomisia itselleni. Oli sopiva hinta niin toin sopivan määrän. Oli B-luokan matka luxusluokan hytissä. Vaimo oli mukana.
******
Tohmajärvellä on taas kerran tehty kunnallispoliittisia päätöksiä äänestäen. Toteutettu kunnanjohtajan haave täytäntöön pantavaksi. Rakennetaan teollisuushalli, johon tulee jopa yksi-kaksi uutta työpaikkaa. Hintaa alustavien haaveiden perusteella tulee hallille reilut miljoona euroa. Ainakin.
******
Olen aikaisemmin kirjoittanut kaikki tietämäni hallihankkeesta. Luullakseni se on enemmän kuin mitä valtuutetut tehdessään hallipäätöstä. No, sekin luottamushenkilöille riittää. He toimivat tittelinsä mukaan. He luottavat virkamiehiin. Niin muuan Teukka oli kokouksessa sanonutkin.
******
Luettuani lehdestä kokousselostusta ja kuunnellut muutamaa kokouspaikalla ollutta, näyttää taas kerran mopo karanneen ja muuro sekä vellitarpeet menneen sekaisin.
Sattuu vain olemaan niin, ettei yrittäjän hallitarvetta ja kunnan rakentamishanketta pidä sekoittaa toisiinsa. On päivän selvää, että yrittäjä haluaa kunnan rakentavan heille hallin. Syynkin siihen he osaavat kertoa niin, että esitys kunnalle näyttää parhaalta mahdolliselta.
Kunnan lähtiessä omalla riskillään rakentamaan hallia, pitäisi ajatuksia pitää sen verran kasassa, että pystyttäisiin arvioimaan kunnan taloudellinen tila, ajankohta ja mahdolliset jälkiseuraukset todellisina.
Yrittäjä on onnistunut omassa tehtävässään, mutta kunnan kohdalla asioiden painotuksissa on epäonnistuttu. Miksi? Onko niin, että on lähdetty sokeasti toteuttamaan kunnanjohtajan näkemystä asiassa.
*******
Halli on päätetty rakentaa. Jälkipuheita asioiden hoidon tärkeysjärjestyksestä tulee varmasti. Varsinkin siitä, mentiinkö hallirakentamisesta taas kerran liian pitkälle ennen valtuuston päätöstä. Tarkkaa seurantaa varmasti on myös siitä, pelastaako yritys Tohmajärven maineen ja talouden, niin kuin muutamat valtuustossa olivat ilmaisseet. Minäkin seurannen.
******
Huuhaatakin valtuuston kokouksessa oli esitetty. Tai sitten se voi olla suurta viisautta. Nuori valtuutettu Saikkonen oli yltynyt kutsumaan vastustajia taantumuksellisiksi. Se on paljon sanottu henkilöltä, joka istuu esimmäistä valtuustokauttaan luottamushenkilönä. Tuskin omilla avuillaan tai saavutuksillaan.
Asioista päätettäessä kun puheet pitäisi keskittää päätettävään, ei vastustavien päättäjien arvosteluun. Tämmöisenkin asian oivaltaminen näyttää nuorilta päättäjiltä unohtuneen.
*******
Talous- ja hallintojohtaja Matti Ikonen on pitänyt matalaa profiilia hallihankkeessa. Tarkoituksella tai tahattaan.
Sen sijaan ihmettelen hänen ottamaansa kantaa kunnan ja yksityisten välisiin maakauppoihin ilman julkista myyntiin panoa. Sekin mielestäni olisi vaatinut metsämaan kyseessä ollessa erillisen valtuuston päätöstä. Valtuustolla oli voimassa oleva päätös olla myymättä kunnan metsämaita. Ikonen puhui kokouksessa myynnin puolesta ilman julkista myyntiinpanoa.
Nyt maiden myynti ilman julkista myynti-ilmoitusta loukkaa kansalaisten yhdenvertaisuutta julkisenhallinnon päätöksien edessä.
Vantaan kaupungista asiasta on hallinto-oikeuden vai oliko se korkeimman hallinto-oikeuden päätös tältä vuodelta. Tonttikauppa meni purkuun. Valituksen perusteena oli käytetty perustuslain 6 §. Ihmettelen, jos joku ei valita kaupoista tällaisen ennakkotapauksen tiedossa ollessa.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Kylläpä taas faktat juoksee puheissa. Onkoha tuolla "vastustajia"? Miu käsitykse mukaan siellä istuvien pitäisi istua samassa veneessä. Valitettavasti se vain on näköjää mahdotonta. Teidän, edelleenkin, taantumuksellisessa, vanhoillisessa, jäykässä ja aikaan saamattomassa turhassa itkemisessä ja kaiken vastustamisen veneessä ei vain yksinkertaisesti voi olla. Ja se kenen avuilla sinne kukakin pääsee tuskin on sinunkaan "kokemuksella" spekuloitavissa. Käsittääkseni sinne menee ihmiset vaalien kautta ja demokratian perus aatteen mukaisesti toista enemmän ääniä saanut valitaan. Vähemmän ääniä saaneita ja sitä kautta valitsematta jääneitä ihmiset eivät sinne halua omista asioistaan päättämään. Ja tuskinpa ainakaan sinun avullasi ainakaan sinne pääsee kukaan?