maanantai 15. joulukuuta 2008

Yli yhdeksän tunnin valtuusto

Valtuustokauden viimeinen valtuuston kokous osoitti mihin on tultu ja mihin ollaan menossa.
Keskusta pyöritti ja pitkitti kokousta alati toistuvilla kokoustauoillaan. Mielestäni tarpeettomasti. Kun asioiden käsittelyssä puheenjohtaja oli hyväksyttänyt äänestysmenettelyn pyysi everstiluutnantti evp. Matti Majoinen puheenjohtajalta kokoustaukoa ja marssitti keskustan ryhmän kurinpalautuskeskusteluun varmistuakseen, että joukot ovat rivissä ja ruodussa äänestyksessä.
Viimeisin tauko oli kaiken huipennus, kun kokouksesta jo poistunut Leena Väistö kutsuttiin kokoukseen takaisin äänestystä varten.
En tiedä minkälaisen arvosanan edellä oleva menettely ansaitsisi. No, sen ainakin, että kuri on kova keskustassa ja valtuutetut ovat nöyriä johtajiensa edessä.

Karjalaisen toimittajia ei ollut paikalla. He olivat ilmeisesti ennakoineet kokouskulun. Vahinko, sillä nyt olisi ollut mitä kirjoittaa tohmajärveläisestä kunnalliselämän tapahtumista, jos kohta virkamiehistä ja luottamushenkilöistäkin. Varsinkin heidän käyttäytymisestään.
Uskallan näin kirjoittaa, koskapa tähänkin kokoukseen varauduin kirjallisin vastaesityksin ja ne ovat alla kaikkien luettavissa. Kirjoittamani vastaesitykset olivat SDP:n valtuustoryhmän vastaesityksiä. Olin vain niiden teknillisenä toteuttajana.
ATK-laitteiden hankintaan tarvittavaa määrärahaa 60000 euroa ei valtuusto äänestyksen jälkeen myöntänyt.
Vastaesitykseni esitettyäni arvosteli kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuomo Eronen minua asioiden vääristelystä ja paheksui vastaesitystä muutenkin.
Keskustelun aikana paljastui kuitenkin, että ko. atk-laitteet ovat kuntaan hankitut ja jo käytössäkin. Olisin toivonut, että ainakin vääristelyväitteen Eronen olisi tämän jälkeen perunut, mutta sellainen menettely ei ole sopinut hänelle ennenkään.
Myöskään kunnanjohtaja Olli Riikonen ei reagoinut mitenkään hankintoihin ja siihen miten asiaa oli kaupanosalta hoidettu. Puhumattomuus, mutta mielipiteessään kiinniroikkuminen on kunnanjohtajalle muodostunut vakiintuneeksi käyttäytymistavaksi.
Miten asia vaikuttanee kunnanjohtajan arvovaltaan ja uskottavuuteen?

Tärkein asia, joka repi jopa keskustankin rivit kuritauosta huolimatta rikki, oli aloitteemme joka meni läpi. Siinä kuntaan jää toimimaan sekä nuorisosihteerin että liikunnanohjaajan toimet.
Olisiko päätöksestä vedettävä se johtopäätös, että kuri keskustassa löystyy vai lisääntyykö itsenäinen ajattelu.
Palaan kokoustapahtumiin myöhemmin. Julkaisen sitten toisen vastaesityksen, joka hävisi äänestyksessä. Valitettavasti.


1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

No tuohan on kätevää: hankkia jotakin muutamilla kymppitonneilla ja kysellä lupia myöhemmin. Näinhän sitä on toisaalta aina Tohmajärvellä toimittu.
Tämänkaltaisista mullinmallin-systeemeistä se Tuomo Erosen peräänkuuluttama "kuntakuva" paraneekin.
Keskustan ryhmän omapäisyyteen oli syynä varmaan viimeinen kokous. Ne jotka jäävät pois uudesta valtuustosta, olivat kerrankin huolta vailla muutoin tulevasta kurinpidosta.