tiistai 9. joulukuuta 2008

Tätähän tämä on

Jos sanomalehti Karjalaisen varassa tapahtumatieto olisi, jäisi moni asia niukalle tiedolle ja kaikista tapahtumista ei tietäisi tuon taivaallista.
Esimerkiksi voisi ottaa eilisen ja tämän päivän uutisoinnit Tohmajärveltä ja Kesälahdelta.
Eilen oli pikku juttu Tohmajärven kunnanhallituksen kokouksesta. Siinä päätettiin antaa 60000 euroa Helli-liikelaitokselle ohi allekirjoitetun sopimuksen. Päätettiin panna yksi henkilö palkkalistoilta mäkeen ja pitää kiinni soten mallikuvioista viimeiseen asti.
Tämän päivän Karjalainen kuvaili laveasti Kesälahden hometalojen tilannetta seinä seinältä. Mielipiteiden antajien kasvonilmeetkin tulivat lukijalle kuvattua. Vain kengän numerot jäivät epäselviksi.
Ymmärrän mitkä asiat kirjoituksiin Karjalaisessakin vaikuttavat. Nehän ovat ns. yleiset syyt. Kuka jutun antaa, kuka jutun kirjoittaa ja miten jutun sisältö vaikuttaa molempien elantoon.

Olen kieli pitkällä odottanut uusien luottamushenkilöpaikkojen jakoa. En omalta osaltani. Asemani luottamushenkilönä tuli selväksi jo valeissa.
Tänään keskustan suuri konklaavi, kunnallisjärjestö, pitää kokouksensa. Siinä ratkaistaan istumapaikat seuraavaksi neljäksi vuodeksi.
Tietäisi vain missä rakennuksessa kokous pidetään ja päätöksestä tiedotetaan savupössäytyksellä kuten Roomassa kuunaan.
Perjantaina paikkajaosta tiedotetaan muille puolueille. Nimenomaan tiedotetaan. Olen antanut itselleni kertoa, ettei keskustan tarvitse neuvotella minkään puolueen kanssa. Kansa on antanut yksinkertaisen vallan kepulle.
Kaksitoista vuotta kestäneen ja viimeiset neljä vuotta korostuneesti esiin tulleen hallintokulttuurin perusteella, voin sanoa, että keskustalla on aivan sama ketkä luottamushenkilöinä istuvat.
Keskusta on kulkenut kiltisti kunnanjohtaja Olli Riikosen talutusnuorassa. Päätelmäni perustuvat kunnanhallituksen kokouspöytäkirjoihin ja tapahtumiin kokouksissa. Ei sieltä keskustan hallitusjäsenten omia mielipiteitä tai vastaesityksiä löydy.
Sunnuntaina demarit kokoontuvat pohtimaan mitä keskustan pöydältä on pudonnut demareille poimittavaksi. Milloin ns. pienryhmät ihastelevat omat eväänsä, ei minulla ole tietoa.
Kun tältä pohjalta ja kun tiedossa on sekin millaista paperia keskusta tarjosi muille puolueille allekirjoitettavaksi jo ennen näitä päiviä, ei tohmajärveläisillä ole paljoa odotettavissa tulevaltakaan vaalikaudelta.
Nyt näytetään jatkettavan tohmajärveläisessä demokratiassa. Kunnan varsinaisesta toiminnasta ja taloudesta on annettu n. 65-70% kiteeläiselle liikelaitos-Hellille.
Kuntaan jäävä perushallinto näyttää pysyvän entisellään ja entisen kokoisena. Työt siltä luulisi vähenevän. Tuskin palkkakustannukset. Epäilen, että uusia palkkatarkistuksia tullaan tekemään. Ei kuitenkaan alaspäin.

Ei kommentteja: