keskiviikko 17. joulukuuta 2008

Mahdollisuus vai uhka, siinä pulma

Meistä toiset ovat julkkiksia ja toisten sanalla on painoarvoa enemmän kuin toisen. Toiselle on siunautunut arvostettu asema yhteiskunnassa, toinen on jäänyt vähemmälle.
Julkisessa asemassa olevan mielipide on "oikeampi" kuin tavallisen kansalaisen, jonka mielipidettä "arvostetut" kutsuvat huhuksi. Riippumatta mikä on katsonta kantojen erojen pohjalta seuloontuva lopputulos ja totuus.
Edellä olevat ajatukset tulivat kun luin Kesälahden kunnanjohtaja Jorma Turusen 60-vuotis haastattelua Koti-Karjalasta. Onnea vaan päivänsankarille. Se on onnittelun aiheinen asia, jos nykyaikana ehtii 60 vuotta täyttää ja on vielä yhtä vetreässä kunnossa kuin miltä Jorma Turunen näyttää olevan.

Kunnanjohtaja Jorma Turunen käyttää haastattelun palstamillimetreistä peräti 160 mm liikelaitos Helliin. Hän pitää Helliä mahdollisuutena. Ilmeisesti hyvänä, vaikka se suoraan ei tulekaan esiin haastattelussa.
Kriittisesti Helliin suhtautuvia mielipiteitä hän kutsuu huhuiksi, joita tietoisesti vielä ruokitaan.
Lukijalla on varmasti tiedossa, että tämän kirjoittaja on suhtautunut koko ajan, jona Helliä on ajettu pulloon ja etupäässä juuri kunnanjohtajien toimesta, että suhtaudun edelleen Helliin vähintäinkin epäilevästi. En kuitenkaan tunne olevani huhun levittäjä. Keskustelua olen yrittänyt saada aikaan. Sen myönnän ja katson sen kuuluvan vapaaseen demokraattiseen yhteiskuntaan kuuluvaksi.
Toinen asiakohta, jonka Jorma Turunen sivuutti liikelaitos Helliä käsitellessään, oli se, että hänen vaimonsa Airi Turunen liittyy keskeisimmin tulevan soten ja Hellinkin toimintaan.
Samoin se, että Jorma Turunen on yhtenä jäsenenä neljästä seutuvaliokunnassa, joka tullee esittämään Airi Turusta Tohmajärven sosiaali- ja terveysjohtajan virkaan.
Tähdennän sitä, ettei järjestelmä ole mitenkään lainvastainen tai moittiva Jorma tai Airi Turusta kohtaan. Sitä en jutullani halua saattaa edes kysymyksen alaiseksi.
Haluan kiinnittää vieläkin huomiota millaiseen järjestelmään sote-hallintohimmeli Keski-Karjalan terveys-, vanhus- ja lasten hoidon on saattanut.
Se ei ole mahdollisuus parempaan vaan mahdollisuus uhkaan, että palvelut kallistuvat ja osiltaan karsiutuvat.
Himmelin varsinaiset rakentajat eivät löydy Kesälahdelta, vaikka otettaisiin lukuun seutuvaltuustokin. Kyllä ne Kiteeltä ja Tohmajärveltä löytyvät.
Nyt ei voi kun toivoa parasta ja pelätä pahinta.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Vanha totuus siitä, että kun minkä itse suunnittelee, toteuttaa ja arvioi, se sattuu hyvin usein oman mielen mukaiseksi.
Tällä tavallahan Keski-Karjalassa on totuttu toimimaan ennenkin.
No, jos jääviydestä laadittuja sääntöjä voitaisiin lieventää vielä sen hitusen verran, että henkilö voisi olla puheenjohtajana käsittelemässä omaa asiaansa, niin sehän olisi vasta unelmien täyttymys.
Jaa, että olisiko joskus jo näin tapahtunut?! Eeeei kai...