tiistai 2. joulukuuta 2008

Tästä se alkaa...visiointi

Pahan heitti Apollo alkajaisiksi. Mitä on Keski-Karjala 10 vuoden kuluttua?
Kymmenen vuotta on lyhyt aika. Meneillään olevan muutoksen mukaan tulevaisuus ei näyttäisi olevan nykyhaaveiden mukainen. Näyttäsi siltä kuin 10 vuoden harhailun jälkeen oltaisiin uuden alussa.
Nyt virassa olevat korkeat virkamiehet olisivat vaihtuneet. Osa eläkkeelle ja osa minkä minnekin. Uudet henkilöt tulevat toimimaan uusien tavoitteiden mukaisesti, vailla vanhoja asenteita ja poliittisia sidonnaisuuksia.
Luottamushenkilöt edellä olevan muutoksen myötä vapautunevat ainakin jossain määrin siltarumpuajattelusta.
Keski-Karjalan kunnat ovat otettu vapaaehtoisen pakon sanelemana valtion ohjaukseen. Itsemääräämisoikeus on jäljellä, mutta talousraamit ja palvelut ohjataan keskitetysti valtakunnantasolta.
Sote on kuollut ja kuopattu. Muisto sotesta elää kalliina veronmaksajien muistoissa.
Uusi terveydenhuoltolaki on vihdoin saatu toimimaan. Kaski-Karjalan kaikissa kunnissa toimivat asukasmäärään suhteutetut terveyskeskukset Joensuun keskussairaalassa toimivan hallinnon alaisina.
Sosiaalipalvelut vanhain ja lastenhoitoineen on eriytetty terveydenhoidosta. Terveyspuolen hoitaa valtio ja sosiaalipuolen kunnat.
Itsenäiset kunnat luulevat elävänsä itsenäisinä. Kaikki päätökset, jotka koskettavat kuntalaisten palveluja tehdään maakunnallisella tai valtakunnallisella tasolla. Seutuajattelusta on jäljellä vain seutuvaliokunta ja seutuvaltuuston perinnekerho, joka kokoontuu kerran vuodessa hoitajien ohjaamina kesäpäivilleen Potsipäivillä jakamaan toisilleen muistomitaleita.
Tuossapa visiota alkuun.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Hyvin loogiselta kuulostaa. Tämä olisi nyt varmaan se "business as usual" siis "entisen mallin jatko"-skenaario. Mikäs olisi toisaalta se kauhuskenaario, toisaalta utopia, paras mahdollinen jatkumo?!
Blogi on hyvä dokumentti, kun tähän voidaan palata vuonna 2018. Jotta visioihan siihen malliin;)