lauantai 13. joulukuuta 2008

Voima jyllää

Olen antanut itselleni kertoa, että luottamushenkilöpaikat tulevalle valtuustokaudelle alkavat pikku hiljaa selvitä.
Valtuusto ja kunnanhallitus saavat molemmat uudet puheenjohtajat. Myös varapuheenjohtajat tulevat vaihtumaan.
Hallitukseen näyttää jäävän vanhasta jäsenistöstä vain yksi henkilö. Muut ovat uusia.
Siis melkoinen vallan vaihto. Mitä se tietää tohmajärveläisten tulevaisuudelle, jää nähtäväksi. Toivottavasti hyvää.
Skeptikko kun olen, niin mitään paraatimarssia ei voittoihin edetä. Ainakin virkamiesvallan kasvua noin suuri luottamushenkilöpaikkojen vaihtaminen tietää.
Kun olen kuullut, että paikat jaettiin kylmästi puoluepoliittiset näkökannat huomioiden, kuulematta ja huomioimatta vähemmistöjen mielipiteitä, ei asioiden hoito tule olemaan helppoa. Kunnassa kun asuu muitakin kuin keskustalaisia.
Palaan luottamuspaikkojen jakoon kun henkilökysymykset on saatu lopulliseen päätökseen.
* * *
Ihmettelen mikä moiseen paikkajakoon on ajanut. Ihmettelin jo sitä keskustan tarjoamaa sopimusta muille, joka olisi sitonut uusien valtuutettujen kädet tulevaksi valtuustokaudeksi.
Onneksi allekirjoitukset jäivät tekemättä. Sehän olisi ollut demokratian kuolema tohmajärveläisessä kunnalliselämässä.
Pitää pohtia sitä, onko keskustalaisilta vaalitulokseen uskoen mennyt suhteellisuuden taju. Sitähän vaaleissa noudatetaan. Demokratiassa sitä, että enemmistö huolehtii myös vähemmistön asioista.
Helpointa olisi ottaa vähemmistö mukaan päätöksen tekoon. Omana kokemuksenani neljältä vuodelta voin sanoa, että vähemmistön ääni kuului vain äänestyksissä. Ei asioiden käsittelyssä tai edes keskusteluissa. Päätösesitykset tulivat kunnanjohtaja Riikoselta ja parhaimmillaankin pääsi niihin vähemmistöt vaikuttamaan äänestyksissä. Siinä tuli tohmajärveläisten mielipiteet kuulluksi.
* * *
Valtakunnan mediasta saa sellaisenkin kuvan, että koviin otteisiin kunnalliselämässä voi olla syy korkeammalta taholta. Keskustan ylimmältä johdolta.
Rökäle tappio kunnallisvaaleissa, vaikka se ei Tohmajärvellä tapahtunutkaan, on pakottanut kepun näyttämään kyntensä.
Tohmajärveläisessä elämässä se tietää itkua ja kyyneleitä veronmaksajille. Ehkä hyvää mieltä virkamiehille ja muutamalle luottamushenkilölle oman uran kehityksen toivossa.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Samanlainen tilanne on Pohjanmaalla- taannoin haastateltiin jorma ollilan kalpeaa puolueveljeä teeveessä ja hänhän sanoi jotta "myö otetahan kaikki paikat ja soon tilaanne". Notta ei kai tässä sit muuta voira ku olla vaan ja kattua kuin mahtaa käyrä.