perjantai 12. joulukuuta 2008

Kiitos kutsusta j.n.e.

Sain sähköpostin välityksellä kutsun Kiteelle tapahtumaan, jonka otsikko oli: "Pohjois-Karjalan Hyvinvointiohjelma 2015 Keski-Karjalan seututilaisuus."
Ohjelmassa oli kaksi puhujaa, Tuomo Eronen ja Airi Turunen. Pulla kahvit ja kaksi tuntia.
Enpä taida mennä paikalle. Joskus aikaisemmin olen kirjoittanut Hyvinvointiohjelman tarpeellisuudesta. Pidin sitä turhana höyhötyksenä, kun tärkeimpiäkin asioita olisi hoidettavaksi.
Pärjäävät varmasti paremmin ilman minua. Kiitos kutsusta.

Kari Sarkkinen oli lehtijutussaan avannut sanan akuutti. Samaa asiaa olen minäkin näissä blogi-jutuissa koettanut selvittää tohmajärveläisille.
Kysymyksessä on tietenkin Helli-liikelaitossopimus. Siinähän jotenkin sanotaan, että akuutit potilaat hoidetaan keskitetysti.
Tohmajärveläisten kohdalta se tietää suomennettuna, että terveyskeskuksen vuodeosasto lakkaa olemasta. Sitähän parasta aikaa ollaan muuttamassa tehostetuksi asumisyksiköksi. Kun ei ole vuodeosastoksi saneerattua tilaa, niin akuutit-potilaat hoidetaan keskitetysti.
Keskitys tietää tietenkin suomennettuna, että Kiteen terveyskeskuksessa. Hyvä, että edes siellä. Sitä tässä ihmettelen, miksi sitä ei voi sanoa suoraan kuntalaisille.
Akuutti-sana tarkoittaa äkillistä, äkillisesti sairastunutta, lyhyt aikaisesti hoidettavaa.
Terveyskeskuksessa palvelee hoitajana kunnanhallituksen jäsen ja valtuutettu Leena Väistö. Hän tietää varmasti mitä akuutti-sana merkitsee. Hän on luottamushenkilönä tukenut meneillään olevaa muutosta.
En tiedä, onko muutos laajemmin ollut kannatettu terveyskeskushenkilöstön piirissä. Akuutisti hoidettavalle ja hänen läheisilleen hoitopaikan siirtyminen kauemmaksi aiheuttaa varmasti hankaluutta.
Jos se on hinta kunnan pysymiseksi itsenäisenä, niin kuntalaiset voivat ajatella sitä körötellessään Kiteelle.


Tulevassa valtuuston kokouksessa valtuutetut päättävät annetaanko Helli-liikelaitokselle kaupantekijäisinä 60000 euroa atk-laitteiden hankintaan.
Sopimus sitä ei edellytä.
Seutuvaliokunta (neljä kunnanjohtajaa) ovat katsoneet tohmajärveläiset tietokoneet jopa lainvastaisiksi. Lisäksi tietokoneet ovat vanhanaikaisia luovutettavaksi yhteiseen käyttöön. Pitää antaa tasinkoa antamalla ylimääräistä rahaa Hellille.
Tohmajärven kunta antaa Hellille hyvin toimivan ja ajantasaisilla kojeilla ja laitteilla toimivan terveyskeskuksen, jossa on laboratorio ja uuden kankea röntgen. Mitä vastaavaa luovuttavat tasingoksi Rääkkylä tai Kesälahti.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Kesälahdella on tarjota tasinkona aurinkoinen hometalo ja Rääkkylällä lettosuo.

Tohmajärvi on kaikesta päätellen siirtymässä Uuteen Aikaan Uhkeaan. Tuo aika ei oikein meikäläistä kiinnosta, mutta pitänee vielä katsella jonkun aikaa, kun on paikkakunnalla vielä pari sitoumusta jäljellä.

Lueskelen par´aikaa päivitettyä sosiaalilainsäädäntöä, että osaan neuvoa veteraaneja oikein tulevassa Helli-Vellissä. Kunnalla säilyy näköjään vastuu ihan perustuslakiin saakka. JOten Helliä ei tarvitse pitää oikein minään esteenä hyville terveys- ja kotipalveluille.