torstai 11. joulukuuta 2008

Hallintokulttuuria tämäkin

Kunnanhallituksen ja valtuuston kokousmateriaalin ja esityslistojen tutustumiseen on varattu luottamushenkilöille 4 - 5 päivää aikaa.
Virkamiehet ovat väsänneet papereita hallituksen kokouksiin arviolta pariviikkoa ja valtuuston kokouksiin ehkä 2 kk/kokous.
Tulevana maanantaina käsittää valtuuston kokousmateriaali yhteensä 107kpl A4:n kokoista liuskaa. Luettavia sivuja kertyy yhteensä 214 kpl.
Liuskat jakaantuvat niin, että esityslista käsittää 18 liuskaa, taloussuunnitelma 38 liuskaa ja liitteitä kertyy 51 liuskaa.

Silloin tällöin olen kysynyt luottamushenkilöiltä, jotka mielestäni ovat olleet täysin ulkona päätettävästä asiasta, ovatko he tietoisia mitä ovat päättämässä. Oma tietämykseni olen samalla asettanut kyseenalaiseksi.
He ovat aina empimättä vastanneet, että tutustuttu on ja tiedetään mistä ollaan päättämässä. Muuta eivät asian käsittelystä sitten maininneetkaan. Äänestykseen sentään ollaan jaksettu ottaa osaa. Enemmistön mukana tietenkin. Sehän takaa puhumattomuuden jatkossakin.

Tuleva valtuuston kokous on merkittävä monella tapaa. Siinä päätetään tohmajärveläisten asioista tulevalle neljälle vuodelle.
Erityisen tärkeä kohta tulee olemaan päätökset, jotka koskevat sote/Helli-liikelaitosta. Sen palveluja ja kustannuksia kuntalaisille.
Mielestäni vastuu tulevasta on kohtuutonta vierittää tavalliselle luottamushenkilölle. Hän ei kertakaikkiaan voi paneutua kaikkiin asioihin ja niiden merkitykseen muutaman päivän aikana, jota päätoimiset virkamiehet ovat väsänneet Hellin tapauksessakin vuosikausia.
Tässä kohtaa vastuun kantoon on nostettava virkamiehet ja kunnanjohtaja erityisesti korkeimpana kalifina. Kunnallinen päätöksentekojärjestelmä ja vastuu päätöksistä jakautuu kuitenkin niin, että päävastuun kantavat tehdyistä päätöksistä ainoastaan valtuutetut. Kunnanjohtajalle jää vain esittelijän vastuu kunnanhallitukselle. Se pitää sisällään sen, että pysyy kaidalla ja tulkinnan varaisella laillisuustiellä.
Päätöksen hyvyys tai huonous on hallituksen jäsenten ja valtuutettujen vallassa.
Hyviä lukuhaluja tohmajärveläisille valtuutetuille. Tarjolla on 214 sivua tiuhaa pränttiä valtuuston kokoukseen.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Tulevaisuudentutkija katselee tätä menoa jo rentoutuneena;) ja tietoisena siitä, että perinteisen suomalaisen kuntademokratian murros on alkanut jo toden teolla yli puolenkymmentä vuotta sitten.

Lienee myös tuo murros pääosin ohi samassa ajassa: se tarkoittaa aikamoista muutosta kuntakartalla.

Mutta ei tätä menoa kukaan muu tule kaipaamaan kuin kuntien yksinkertaisten enemmistöjen pikkuhitlerit, joiden tulontasaukseen luottamustoimet ovat aina vaikuttaneet suotuisasti.