torstai 12. tammikuuta 2012

Tätä ei Karjalainen julkaissut mielipidepalstalla

Mihin Karjalainen pyrkii uudistuksilla?

Luen säännöllisesti kolmea päivälehteä. Lukemaani olen ollut tyytyväinen. Ainoastaan lehtien toistuvat muutokset ovat vaikeuttaneet niiden luettavuutta. Näyttää kuin muutoksia tehdään vain muutoksien vuoksi.
Mielenkiinnolla olen seurannut myös nettimediaa. Erityisesti oman paikkakunnan asiat ovat kiinnostaneet. Karjalaisen nettimielipidesivuille olen kirjoittanut silloin tällöin.
Mielestäni juuri mielipidekirjoitukset ovat se suola, joka antaa asioille tarvittavan mausteen. Toimittajan kirjoitukselle löytyy useammia näkökulmia. Syntyy keskustelua, joka antaa lukijoille mahdollisuuden arvioida asiaa laajemmin kuin pelkän uutisen tai toimittajan kolumnin pohjalta.
Suomessa on sanan ja mielipiteen vapaus. Tätä vapautta ovat parhaiten edustaneet lehtien mielipidesivut ja nyttemmin erilaiset nettikirjoitukset. Viime aikaiset Karjalaisen tekemät muutokset herättävät kysymyksen, palvelevatko ne sanan ja mielipiteen vapautta.
Tietokoneiden käyttö on monelle vanhemmalle ihmiselle edelleen vaikeaa. Pieni muutos netin käyttössä voi katkaista oraalla olleen netin käytön.
Oman kynnyksensä aiheuttavat myös runsaat tunnusluvut ja salasanat. Salasana jo sinällään aiheuttaa jotain salamyhkäistä.
Kysynkin, tarvitaanko Karjalaisen nettimielipidesivulle kirjoittamiseen pankin tunnuslukua. Mielestäni siihen pitäisi riittää kirjoittajan nimi, osoite ja mahdollinen sähköpostiosoite.
Kirjoituksen vastuullisena julkaisijana lehdilla on kuitenkin lopullinen vastuu julkaisemisistään kirjoituksista. Pankkitunnusluvulla siihen ei ole mitään merkitystä. Muuta kuin, että kirjoittajat kaikkoavat. Se ei palvele sanan ja mielipiteen vapautta.

Veijo Tuunanen
Tohmajärvi

Ei kommentteja: