sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Papanamaan kartta

Vuotanut uusi kunttakartta sai asiantuntijat hereille. Keitä he ovat? Heitä, jotka ovat kuntien palvelut ja talouden saattaneet nykytilaan. Ainakin tuhatkunta kuntien johtavaa virkamiestä ja muutama tuhat luottamushenkilöä päälle, ovat nostaneet älämölön, että mikään ei muuttua saa. Tästä on hyvä alkaa.
Pohjois-Karjalaan näyttää olevan kartan perusteella suunnitteilla neljä kuntaa. Meikäläisen mielestä siinä on kolme liikaa. Perustan näkemykseni ihka omaan ajatteluun ja kansanluonteen tuntemukseen.
Keski-Karjaan tulisi yksi yhteinen kunta. Kartassa Kesälahti on merkitty vielä itsenäiseksi kunnaksi. Suunnitelmassa Rääkkylä on jätetty epävarmaksi Keski-Karjalan suunnitelmissa. Olisiko syy siinä, ettei Rääkkylä ole ollut ohjailtavissa entisissäkään suunnitelmissa.
Kuntaliitoksilla sanotaan pyrittävän vahvistamaan kuntien palvelujen tuottamista laadukkaammin ja taloudellisimmin. Vahvoihin kuntiin liitetään heikommassa asemassa olevia kuntia. Näin syntyy taloudellisesti vahva kunta, joka pystyy hoitamaan myös liitettyjen kuntien palvelut reuna-alueille.
Oletetaan, että Keski-Karjalassa olisi neljä kuntaa. KItee, Kesälahti, Rääkkylä ja Tohmajärvi. Kartan piirtäjät ovat nähneet tässä kuntavahvuuden, joka yhteen liitettynä olisi vahva kokonaisuus tavoitteen mukaan.
Kartan piirtämisen ovat Helsingissä osanneet. Talouden, palvelujen ja asioiden nykytilasta Keski-Karjalassa ei heillä näytä olevan hajuakaan.
Miten yhteen liitetystä neljästä köyhästä valtion köyhäinrahain varassa elävästä kunnasta saadaan omilla jaloillaan seisova vahva kuntakokonaisuus? Alueen asukasmäärän oletetaan laskevan nykyisestään. Tästä huolimatta työllisten lukumäärä laskee, kun työpaikat karkaavat rintamaille ja ulkomaille.
Keski-Karjalan kunnanjohtajat ovat oma osaaja lajinsa. Muutama vuosi sitten heillä oli varaa hylätä kuntaliitoksista saatava 10,5 milj. euron valtion kuntaliitostuki. Tilalle he valitsivat Helli-liikelaitoksen, joka on tullut maksamaan maltaita. Heidän lupaamia Hellin tuomia neljän miljoonan euron säästöjä ei ole näkynyt. Eikä tule näkymään.
Uskon kunnanjohtajien kuntaliitoksiinkin suhtautuvan yhtä penseästi kuin 10,5 milj. euron kuntaliitosrahaan aikanaan. Heillähän ei ole mitään menetettävää. Kuntajuna kulkee ja kustannukset maksavat veronmaksajat. Ja valtuutetut nukkuvat.
Viisivuotta sitten olisi Keski-Karjalaan pitänyt muodostaa yksi yhteinen kunta. Sen aika oli silloin. Oliko niin, että Kitee ei ymmärtänyt asemaansa alueen veturina? Nyt tilanne on toinen. Jo siinäkin mielessä, että tuolloin kirjoittelin paperilehtiin yhden yhteisen kunnan puolesta. Mitä se aiheutti? Sen, että kirjoitteluni kuntaliitoksista
estettiin.
Olen edelleen kuntaliitosten puolestapuhuja. En siksi, että ne olisivat pakollisia vaan siksi, että ne ovat välttämättömiä. Mikä on Keski-Karjalan kohta kuntaliitoksista onkin sitten pähkäilyn aiheinen asia. Onko aika ajanut Keski-Karjalan ohi?

Ei kommentteja: