sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Aloitetaan pekulointi

Tohmajärven demarit ja SDP:n piirin porukka tarjosi hernerokkaa torilla männälauantaina. Paikalla piti olla myös demareiden kansanedustajat, mutta enpä noita huomannut. EX-kansanedustaja Esa Lahtela oli paikalla. Hän näyttää siirtyneen julkitulojensa perusteella puhtaaksi kunnallispolitiikoksi. Ellei sitten jo kyläpolitiikoksi tai rumpupolitiikoksi.
Rokan syönnin välissä piti paikalle tulleille tarjoilla Paavo Lipposta presitentiksi. Ehdokasta ei tietenkään näkynyt paikalla. Ei ollut kai tarkoituskaan tulla. Valokuvalliset lentolehtiset sentään jaettiin.
******
Siinä ohessa keskusteltiin kenestä presitentti tulee. Kiistaa ei syntynyt siitäkään. Eiköhän se ole niin, että tulipa tuo kenestä hyvänsä, niin hommansa hoitaa. Jos herra antaa viran, niin kaipa antaa kyvytkin. Eli näillä korpimailla ei näissä vaaleissa kiihkoilla.
******
Tulevat kunnallisvaalit ovat kokonaan tärkeydessä omaa luokkaansa. Niissä päätetään jatketaanko nyky menolla, vai kammetaanko Tohmajärven juna toiselle raiteelle.
Valtuutetuista riippuu miten kuntaa hoidetaan. Kuntalaiset valitsevat puolestaan valtuutetut. Saattaa olla, että kuntapolitiikot heräilevät viimeistään vaalien alla unestaan kilpailemaan edustuspaikoistaan. Niinhän he ovat tehneet ennenkin. Aika-ajoin kysellään kenellä on valta kunnassa? Kyllä se loppujen lopuksi on kuntalaisilla. Äänestäjistä riippuu millaiset henkilöt valtaa käyttävät.
******
Lehdissä on pekuloitu montako kuntaa olisi hyvä Pohjois-Karjalassa. Toistaiseksi kantaa ovat ottaneet virkamiehet ja johtavat luottamushenkilöt.
Ei ole pitkä aika kun molempien mielestä kuntajakoon ei tulisi koskea. Nyt näytetään vapaa ehtoisen pakon edessä annettavan vähän periksi. Mieluimmin niin, ettei oma asema muutoksessa vain heikkenisi. OIkeastaan edellä mainitut herrat olisivat esteellisiä puhumaan koko asiasta. Mutta puhukoot. Ei sen tarvitse vaikuttaa mitään, mikäli valtuutetut eivät anna puheille vaikutusta.
*******
Jos muutoksiin lähdetään, niin ne on oltava sellaisia, jotka vaikuttavat ja kantavat muutaman vuosikymmenen.
MIelestäni paras muutos syntyisi, jos Pohjois-Karjalaan jäisi yksi kunta. Kun sellainen tuskin tulee kyseeseen niin seuraava vaihtoehto on kaksi kuntaa.
Kahden kunnan vaihtoehto saattaisi vaatia muutaman kunnan siirtoa tai sen osien pilkkomista toiseen maakuntaan.
Jos Pohjois-Karjalaan yritetään ympätä neljää tai vielä huononpana vaihtoehtona kolmea kuntaa, ei tämmöinen muutos kuin huonontaa tilannetta. Miksi? Siitä kirjoitan myöhemmin.
Että tämmöinen pekulointi tällä kertaa.
PS. Kiteen ja Kesälahden kuntaliitos? En näe siinä muuta kuin turhaa työtä. Ja tavallisten kuntalaisten kusetusta. Anteeksi tuo viimeinen sana. Lipsahti.


Ei kommentteja: