perjantai 29. huhtikuuta 2011

Uusi suunta etsittävä

Miettiselläkö aikoinaan sanottiin eväiden olevan levällään? Nyt ne ovat levällään myös Helli-liikelaitoksella. Johtajan kuin johtajan tittelin edessä koreilee vs. Ei muuten tarkoita; vähän sekaisin vaan jotain yhtä merkitsevää.

Kitee, Kesälahti ja Tohmajärvi uhkasivat Rääkkylää oikeustoimilla. Se ei tietenkään onnistunut. Perustus- enempää kuin kuntalaistakaan ei löytynyt kohtaa, millä olisi rääkkyläläisiä ojentanut. Ei, vaikka hallinto-oikeus etsi.

Muutakaan pakkoa, jolla Rääkkylä olisi pidetty väkisin Hellin otteessa ei löytynyt. Kuukausi sitten kuulin Olli Riikosen sanovan, että Rääkkylä ei voi erota Hellistä. Nyt näyttää, että voi.

Eilen oli ääni kellossa muuttunut Rääkkylän naapurikunnissa. Nyt hyväksytään kuulema Rääkkylän lähtö ja sitä jopa tuettaisiin. Kuka tai ketkä ovat takin käännön takana, siitä ei ole tietoa. Yhdenkään kunnan päättävissä elimissä tuollaista päätöstä ei ole tehty. Missään kokouksissa ei mielipiteen kääntymistä ole edes käsitelty. Pitäkää luottamushenkilöt silmänne auki. Edelleen virkahenkilöt näyttävät uittavan teitä kölin alitse.

*******

Kuka tämmöisen sotkun on saanut aikaan? Veturina on ollut Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen. Hyväuskoisina apureina ovat häärineet naapurikuntien korkeat virkahenkilöt ja luottamusmiehet. Viime mainituista eniten Tohmajärven omat kepulaiset. No, muista pitänee mainita kokoomuksen Antero Nenonen.

Jotta soppa olisi tarpeeksi sakea, lisätään siihen konsulttitoimisto Helsingistä, seutuvaltuusto ja seutuvaliokunta. Lukija varmaan huomaa, ettei tästä sopasta ole syötäväksi. Olisiko tunkiollekaan?

*******

Rääkkylä saa jatkaa valitsemallaan tiellä. Herää kysymys, mitä tekevät jäljelle jääneet? Paraslain perusteella ei ole jatkomahdollisuuksia. Asukasmäärä ei riitä. Oma epävarmuutensa väijyy Kesälahtea. Mitä sanovat ministeriön miehet talouden kuntoonsaattamisesta?

Mitä edellyttää valmisteilla oleva uusi terveydenhuoltolaki? Veikkaisin, että sen mukaan mennään jollain tavoin kaikki Joensuun kainaloon. Millä nimellä liittymää sitten kutsuttaisikaan.

Tulevaa ennakoiden on Rääkkylässä jätetty valtuutetun aloite, jolla kehotetaan tutkimaan mahdollisuutta liittyä Okuliin tai Joensuuhun palvelujen tuottamisen takaamiseksi. Helli ja Kitee ovat tämänkin aloitteen tultua julkisuuteen laskeneet hädän housuihinsa. Pitäisikö onnitella luottamushenkilöpuolelta Kankkusta ja Muukkosta. Välit ko. kuntien kesken on tyritty totaalisesti.

*******

Nykytilanteessa näyttää, että Tohmajärven suunta on myös Joensuu. Tuttu käyntisuunta ainakin sadan vuoden ajalta. On muistettava, että jo Paraslaki edellytti tulevaisuutta katsomaan 30-50 vuoden päähän. Joensuu näyttää tätä taustaa vasten entistä vahvemmalta.

Haudataan Helli ja hoidetaan terveys- ja vanhuspalvelut toistaiseksi kunnan omana palveluna. Meillä on siihen täydet mahdollisuudet. Hellin kaverina ei köyhä kunta pysty olemaan. Ei anneta kusettaa enää enempää.

3 kommenttia:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Esa A. Luukkainen kirjoitti...

täydellinen analyysi - mitään lisäämättä!

Keski-Karjala kirjoitti...

Harmi, että kuntavaalit eivät ole vielä tänä vuonna.