tiistai 3. toukokuuta 2011

Kävisikö tämä vaihtoehdoksi

Olen antanut itselleni kertoa, että Hellille eteen tulleet vaikeudet aletaan hiljaisesti tunnustaa myös niissä piireissä, joissa vaikeudet on synnytetty. Se, että rehellisesti tunnustaminen tapahtuisi julkisuudessa, näyttää olevan kaukana. Ei, nyt näytetään kehiteltävän varjo Helliä. Ei tilaaja/tuottaja mallilla, vaan jollain, josta selvää ei ota erkkikään. Kysymyksessä lienee kiteeläinen malli. Olisiko nimeltään kankkusen kuntayhtymä vahvistettuna muukkosen mietteillä. No, vitsi vitsi.

Jos lähdetään siitä, että Keski-Karjalaan ei synny enää vapaaehtoisesti eikä pakolla Paras-lain edellyttämää 20000 asukkaan kokonaisuutta, pitää se hyväksyä ja etsiä vaihtoehto Hellille ja Kuntayhtymälle muualta kuin niistä vaihtoehdoista.

Kun yhteistyötä ei synny, on lähdettävä jatkamaan periaatteella; pelastukoon ken voi. Seuraavassa ajattelen tilannetta lähinnä tohmajärveläisten kannalta.

Tohmajärvellä olivat terveys- ja vanhuspalvelut kunnossa ennen Helliä. Vai väittääkö joku niiden nyt olevan paremmat.

Jotta päästäisiin lähtökohtaan ennen Helliä, meidän olisi ensimmäiseksi erottava Hellistä. Rääkkylä on osoittanut eron mahdolliseksi.

Tohmajärvellä on perusvalmiudet selvitä terveys-ja vanhuspalveluista niin kunnossa olevien rakennusten kuin henkilökunnankin suhteen.

Kysymyksessä erotapauksessakin olisi niin sanottu välivaihe. Uusi hallitus tulee mitä ilmeisimmin viemään läpi uuden terveydenhuoltolain, joka pohjautuu ns. terveyspiiriajatteluun. Mallissa olisi sama ovatko kunnat itsenäisiä vai tulisiko kuntaliitoksia. Perusterveydenhoito ja erikoissairaanhoito johdettaisiin keskitetysti koko Pohjois-Karjalan alueella. Kun näin tulee tapahtmaan, tuntuu turhalta uhrata voimavaroja ja rahaa uuteen hallintohimmeliin, jonka vaihteeksi rojahduttavat alas muut.

PS. Tohmajärvellä oli 40-paikkainen vuodeosasto. Viimeksi myös Hellin johtavana lääkärinä ollut Martti Tolvanen piti sitä sopivan kokoisena. Kunnanjohtajan ja hänen mielipiteitään kannattavien luottamushenkilöiden toimesta paikkaluvuksi muutettiin 32. Muutoksen syntymiseen tarvittiin uudet nimikkeet vuodeosaston nimiksi. Hoivaa sun muuta.

Nimikemuutoksilla ja osastoimalla saatiin ”vuodeosasto” 20-paikkaiseksi. Pari kuukautta näin saatiin toimia. Sitten tuli määräys, jonka tekijäksi ei tunnustaudu kukaan. Määräyksellä kun pienennettiin vuodepaikat 16. Näilläkin paikoilla on tällä hetkellä 3 kiteeläistä. Se on hyvä, mutta se on huonoa, että tohmajärveläisiä makaa muiden kuntien vuodeosastoilla ja mikä pahinta sakkopaikoilla keskussairaalassa.

Usko tällaiseen toimintaan kyettävän myös omin tohmajärveläisin voimin. Este parempaan on vain se, että valtuutetut, tai keskustalainen enemmistö haluaa pitää meidät väkisin Hellissä. On turha sanoa, että siihen velvoittaa Paras-laki.

Ei kommentteja: