tiistai 19. huhtikuuta 2011

Lopun ajan meininkiä

Tohmajärven kunnanvaltuusto päätti äänin 14 - 13 myydä Uusi-Värtsilässä olevan Peijonniemen koulun 31500 eurolla Aki Pullille. Mitä hän kiinteistöllä mahdollisesti tekee, ei valtuustossa keskusteltu.
Kuten äänestystuloksesta voi päätellä virisi kaupasta 28 puheenvuoron keskustelu. Äänessä enemmän olivat hallituksen esityksen kannattajat. Heistä eniten käyttivät puheenvuoroja Reino Löppönen, Antero Nenonen ja Aarne Laasonen.
Hallituksen esitykselle teki vastaesityksen Jukka Haaranen. Hän esitti, että hinta nostettaisiin 60000 euroon. Esitys sai runsaan kannatuksen ja niinpä edettiin äänestykseen, jonka Jukka Haarasen vastaesitys hävisi yhdellä äänellä.
******
Eräitä huomioita kokouksen virittämänä.
Tohmajärven kunta poukkoilee kiinteistökaupoissaan. Peijonniemen koulustakin pyydettiin 120000 euroa, mutta myydään 31500 eurolla. Tietävätkö kaikki ostajaehdokkaat missä tasossa hinta kulloinkin liikkuu. Tällä kaupalla tuli taseeseen miinusmerkin jälkeen lähes 250000 euron lovi.
Onko varmaa, ettei kohta kalliilla rakenneta kouluja? Miten on Onkamon ja Tikkalan tuleva tilanne?
Kokouksessa pidettiin ennen lopullista käsittelyä ja äänestystä tauko. Sen aikana kävivät Antero Nenonen ja Aarne Laasonen jututtamassa Aki Pullia, joka oli seuraamassa valtuuston kokousta.
Molemmat Nenonen ja Laasonen kertoivat valtuustolle ennen äänestystä, ettei Pulli tee kauppaa, jos hintaa nostetaan.
Oliko heidän menettelynsä asian mukaista kauppahintaa määritellessä. Voiko heidän "tiedotustaan" pitää johdattelevana vai jopa painostuksena muita valtuutettuja kohtaan? Minä pidän sitä sopimattomana.
Aarne Laasonen on tarkastuslautakunnan puheenjohtaja. Se antaa lisävelvoitteita hänelle erityisesti kuntataloutta kosketteleviin asioihin. Myös hänen toimiessaan valtuutettuna. Kuntalain 71§ siitä kerrotaan selvästi.
Tarkastuslautakunnan tehtävä on arvioida jälkikäteen, ovatko valtuuston asettamat päätökset toteutuneet esim. kiinteitöjen myynnissä.
Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja osallistumisellaan päivän kunnallispolitiikkaan menettää lautakunta mahdollisuuden esittää arvovaltaisesti arvionsa siitä, miten kunnan hallintoa on tarkastusvuoden aikana hoidettu.
Kannattamalla valtuutettuna muiden mielestä alihintaista kiinteistökauppaa, tarkastuslautakunnan puheenjohtajana hän sitoi kätensä arvioida kauppaa tarkastuslautakunnassa muuten kuin kehumalla sitä. Onko se tiukassa äänestystilanteessa enää puolueetonta vastustaneita valtuutettuja kohtaan. Ei se ainakaan lisää kuntalaisten luottamusta tehtyjen päätöksien tarkasteluun tarkastuslautakunnassa.

Ei kommentteja: