lauantai 2. huhtikuuta 2011

Kenen on vastuu.....

Kiteen talous on kriisissä.” ”Hellin menot veivät Tohmajärven tilinpäätöksen miinukselle.” Näin kirkuvat Karjalaisen tämän päivän otsikot.

Kesälahti kiemurtelee omissa talousongelmissaan ministeriön miesten ohjauksessa. Vain Rääkkylä ei näytä suostuvan samaan kastiin muiden Keski-Karjalan kuntien kanssa. Ei vaikka nämä lakituvalla uhkailevat.

Missä ovat vastuulliset virkamiehet. Mitä sanovat vastuulliset luottamushenkilöt. Heistä ne, jotka Tilaaja/Tuottajamallin ovat rakentaneet talouden saattamiseksi kuntoon.

Hellin osaaja johtokunnasta osa on älynnyt lähteä. Osalle on osoitettu ovea. Päivi Hakulinen ja Eeva Seppänen, osaajiksi mainitut ovat häipänneet, ennen todellisen tilanteen loppuselvitystä. Karkuunko? Joku voi kysyä.

Kirsi Hämäläinen on laataamassa akkujaan vuorotteluvapaalla. Tuleeko takaisin? Uskallan epäillä. Jorma Turusesta ei Tohmajärvelle asti kuulu mitään. Hellin perustamisen aikaan kuului. Yrjö Erosesta on Rääkkylän toimien jälkeen tehty Seutuvalikunnassa epähenkilö. Seutuvaliokunnassa, jolla ei ole mihinkään asiaa päätäntävaltaa. Tuskin Eronen kaipaa koko valiokuntaa.

Ja sitten koko Helli-ruljanssin isä, Olli Riikonen, hän kiertää makuntaa ja kerää ääniä, jotta pääsisi pois niin kunnanjohtajan hommista kuin ilmeisesti myös Tohmajärveltä. Löytyykö nostetta ja rittävätkö näytöt suurempiin tehtäviin? Olisi ihme, jos riittävät, kuulee kuntalaisilta.

Jos virkamiehet tai luottamushenkilöt eivät suostu myöntämään tekemiään virheitä ja korjaamaan sitä mikä Hellin kohdalta on mennyt pieleen, on edessä ainakin taloudellinen kaaos. Se taitaa ollakin ainoa keino, joka pakottaa aina ”oikeassa olevat” yksinkertaiseen enemmistöön tukeutuvat virkamiehet ja luottamushenkilöt tekemään jotain muuta.

Mikä on Helli-liikelaitoksen johtaja Airi Turusen vastuu liikelaitoksen nykytilasta? Jos kysymyksessä olisi oikea liikelaitos, niin tietäisimme vastuun. Jos johtaja on ottanut tehtävän, jonka alkuasetelma oli tuoda kunnille 4 milj. euron vuotuiset säästöt entisiin kustannuksiin verrattuna on hän totaalisesti epöonnistunut. Tai sitten hän tehtävää vastaan ottaessaan ei ole ymmärtänyt tehtävänsä vaikeutta. Tai hän ei ole välittänyt siitä.

Airi Turusen kohdalta vastuuta mittaa hän itse ja ymmärtääkseni Kiteen kaupunki. Kiteellä on määräaikainen Kaupungin johtaja, kaupungin hallituksen puhenjohtaja mutta ennen kaikkea valtuuston puheenjohtaja. Birgitta Muukkoseen ja Jukka Kankkuseen pitää veronmaksajien kääntää katseensa. Näillä kahdella on mahdollisuus vaikuttaa. Niin on, jos tahtovat. Vielä en vaikuttamista Hellin korjaamisen suuntaan ole havainnut.

Viimeisen vuoden saldo tohmajärveläisille on 1,16 milj. euron lisälasku ja toimen milli meni luovutetuissa röntgen laitteissa. Onnea vaan. Valtaapitävät.

2 kommenttia:

Keski-Karjala kirjoitti...

Jo vuosia on tiedetty ja puhuttu yleisesti, että Kiteeltä on puuttunut johtaja(t). Kitee on ollut Hämäläisen, Kankkusen ja Muukkosen aikana täysin johtamattomassa ja hallitsemattomassa tilassa, jonka tuloksista saamme nyt nauttia. Seuraava avoinna oleva johtajan paikka taitaa olla muuten teknisen johtajan paikka.

Rita kirjoitti...

Ai, hellihimmelissä on ainakin kovasti paljon "tittelinnauttijoita". Nyt olisi hyvä sauma häippästä ja kantaa vastuuta. Kantaisivat vaikka erolahjaksi ovensa nimikyltteineen ja tuolinsa mihin ovat liimautuneet.

Viva via dolorosa!