perjantai 15. huhtikuuta 2011

"Pekuloijaan" vaaleista

Taivottavasti nämä vaalit eivät ole ns. normaalivaalit. Sellaiset, joissa mikään ei muutu miksikään. Riippumatta siitä ketä hallituksessa istuu. Jotain rotaatiota on nyt synnyttävä tai hukka köyhät perii.

Olen katsonut ja kuunnellut puoluejohtajien jaarituksia väsymiseen saakka. Olen luullut, että nyt on kysymys Suomen astioista. Miten meillä eletään tai tullaan elämään. Niin ei näytä kuitenkaan olevan. Nyt näytetään ratkottavan Kreikan, Portugalin, Irlannin ja Espanjan talousasioita. Sellaisia asioita, jotka eivät Suomen voimin ole ratkottavissa kuin niiden puheissa, jotka luulevat suuria Suomesta ja itsestään. Sanat vastuu ja vastuun kanto ovat kärsineet inflaation. On kansalaisten aliarvioimista liittää vastuu yhden mielipidesuunnan omistukseksi, vaikka kysymyksessä olisivat velkatakuut. Kyllä ihmiset kantavat vastuun äänestyskopissa itsenäisesti. Ilman ohjausta. Elettyyn ja koettuun nojautuen.


Suomessa poliittisen suunnan määräävät Etelä-Suomessa asuvat. Valtakunnan päättäjiksi voi toki täältäkin joku henkilö nousta. Korkein taso voi olla ministerin jakkara. Millainen jakkara, siitä kiistellään. Todellista suunnan määrääjää ei täkäläisistä tällä haavaa ole ainakaan meikäläisen näkökentässä.

Pohjois-karjalaisittain tuntuukin hukkaan heitetyltä se kova kamppailu, jota täkäläiset kansanedustaja ehdokkaat käyvät puoluepoliittisten lippujen alla toisiaan ”vastaan”. Kenelläkään kansanedustajaksi valittuneenakaan ei tule olemaan valtaa lupauksiensa toteuttajaksi. Onneksi sentään esittäjäksi ja puolesta puhujaksi.

Olisikin äänestäjän kannalta ollut selventävää, jos ehdokkaat olisivat löytäneet pari kolme asiaa, joita olisivat sitoutuneet yhdessä ajamaan pohjois-karjalaisten hyväksi.


Eduskuntavaaleilla voi olla paikallisiin asioihin merkitystä. Ajatellaanpa vaikka Keski-Karjalaa, sen rapakunnossa olevaa kuntataloutta tai surullisen kuuluisaa Helli-liikelaitosta. Harva enää väittää, etteikö ko.asioihin pitäisi saada muutosta.

Korjattavat asiat ovat syntyneet nykyisten poliittisten voimasuhteiden aikana. Keskustapuolueen voimin asiat on päätetty ja nyttemmin pystyssä pidetty. Virhettä ei ole myönnetty ja siksi kaikki saa jatkua kohti edessä olevaa kaaosta.

Jos näissä vaaleissa halutaan saada muutosta myös keski-karjalaiseen elämän menoon, on saatava muutos nykyisiin poliittisiin voimasuhteisiin.

Se tietää ajattelua äänestäjältä, ennen numeron kirjoitusta äänestyslippuun. Valtakunnan politiikkaan tuskin keski-karjalainen äänestäjä saa muutosta, mutta paikalliseen päätöksen tekoon kyllä.

Miten? Muutos on peloke tulevasta nykyisille kunnallisille päättäjille. Konstia kannattaa käyttää.

Ei kommentteja: