tiistai 5. huhtikuuta 2011

Kouluongelma

Tohmajärven kunta ei näytä onnistuvan kiinteistöbisneksessä. Koulut eivät käy kaupaksi. Eikä Värtsilän entiset kuntakiinteistöt.

Valtuusto on tehnyt selvät päätökset luopua tarpeettomista kiinteistöistä. Hallitus on kompuroinut kunnanjohtajan johdatuksella hoitaa annettu tehtävä.

Onko päättäjiltä unohtunut, että elämme markkinataloudessa. Kiinteistön tarve määrää hinnan. Ei myyjän haave hinnasta.

Tätä haavetta tukemaan on lähdetty etsimään epätoivoisia ratkaisuja vuokrarintamalta. On unohdettu valtuuston päätös luopua tarpeettomista kiinteistöistä. Unohduksen piiriin on laskettava myös taannoin rakennettu lisäkiinteistö. Mahlahalli ei kuulu kunnan peruspalveluihin. Eikä edes niiden tukemiseen.

Ongelmaksi on noussut Uusi -Värtsilän koulukiinteistö. Se on rakennettu vain koulutointa silmällä pitäen. Rakennus on massiivinen, mutta käsittääkseni hyvässä kunnossa. Lämmitysjärjestelmä muutettiin kouluun taannoin.

Olen antanut itselleni kertoa, että nyt ollaan Uusi -Värtsilän koulua vuokraamassa. Asiaa ei ole käsitelty kunnanhallituksessa. Ei ainakaan pöytäkirjoista päätellen. Lienevät siis virkahenkilt ottaneet asiat hoitaakseen omalla ohjauksellaan.

Onko viisasta lähteä vuokraamaan kiinteistöä? Kiinteistön omistajalle jäävät kaikki kiinteistöstä sikiävät huolet. Kunnossa pito ja sen mukaan kulut. Vastapainoksi pitäisi tulla vuokratuloja, jotka peittävät vähintäin ylläpitokustannukset. Ja ylikin pitäisi jäädä. Löytyykö sellaista vuokralaista, joka takaa kunnan edes pysyvän omillaan. Uskallan epäillä.

Uusi -Värtilän koulu sössittiin pois koulukäytöstä. En viitsi kertoa kenen toimesta. Nyt on nähty, että tehtiin virhe. Yleensä virhe korjataan, jos se suinkin voidaan korjata.

Otetaan koulu uudelleen siihen käyttöön, johon se on rakennettu. Muuksi se ei näytä taipuvan ilman kohtuuttomia kuluja kunnalle.

Rakennukseen mahtuu paljon muuta kunnan toimintaan kuuluvaa tehtävää. Lasten päivähoito, musiikiopiston tunteja ja opintokerhotoiminta tulevat ensimmäisinä mieleen. Kyläläisten kokoontumispaikkana koulua on pidettävä vähintäin yhtä tärkeänä kuin vasta värtsiläläisille ”vuokrattua” kunnan entistä virastotaloa.

Värtsilässä Jänisjoen töyrällä on kunnostamistaan odottava koulukiinteistö. Eikö nyt kannattaisi ilman sarvia ja hampaita ottaa käsittelyyn näiden kahden koulun asema ja toiminta toisiinsa nähden. Taloudellisessa mielessäkin.

Minusta kannaisi.

Ei kommentteja: