keskiviikko 15. syyskuuta 2010

VOI; VOI TOKKIISA

"Helli-liikelaitos Kiteen hoteisiin", otsikoi tohmajärveläinen kunnanvaltuutettu Taisto Martikainen Koti-Karjalan lukijan porinat palstalla.
Asiassa tuskin oli mitään uutta. Vain aikataulu nopeutuisi. Siihen suuntaanhan Hellin toiminta on koko toimintansa ajan pyrkinyt. Palvelut keskitetään Kiteelle.
Taisto Martikainen näyttää olevan yksi Tohmajärven todellisista alasajajista. Paitsi hänen nyt esittämänsä ajatus palvelujen luovuttamisesta Kiteelle, on häneltä tullut toinenkin ajatus, joka ei onneksi toteutunut.
Tohmajärven Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajana ollessaan hän paikallislehden etusivulla esitti, että Tohmajärven kunnan pitäisi myydä Pohjois-Karjalan Sähkön osakkeet ja metsät ja elää niillä muutama vuosi ennenkuin joudutaan kuntaliitoksiin.
******
Hellin ja sosiaali- ja terveyslautakunnan arvostelussa Martikainen osuu kyllä oikeaan. Rahaa palaa ja palvelut huononevat. Asia on ollut Hellin synnytyskivuista asti tiedossa ja on kivuista taitettu peistäkin. Tuhansien kirjoitusten kautta paperilehdissä ja netissä. Mutta kuten on saatu huomata, Tohmajärvellä on voimakastahtoinen johtaja, joka on pystynyt saamaan mielipiteensä taakse tarpeeksi kannattajia. Asiat ovat nyt tilanteessa, että valtuutetut alkavat huomata tilanteen jossa nyt ollaan.
Perempi myöhään kuin ei milloinkaan. Siinä mielessä Taisto Martikaisen mielipide on tervetullut.
*******
Miten palvelut Keski-Karjalassa tullaan järjestämään, on vielä tietymättömissä. Selvää kuitenkin on, että nykyinen järjestelmä on karahtanut pahimman kerran kiville.
Helli-liikelaitoksessa on vastuu häveissä. Samaa voi todeta nykyisestä sosiaali- ja terveyslautakunnasta. Valtaa kahmitaan ja sitä siirrellään estottomasti. Valta jää virkamiehille, vastuu häviää Keski-Karjalan maantielle.
Edellä olevaa taustaa vasten on kiteeläisten valtuutettujen aloite Hellin asemasta palvelujen tuottajana enemmän kuin tervetullut. Oman mausteensa keskusteluun tuo myös Taisto Martikaisen mielipidekirjoitus.
Nyt olisi aika tulla kaapeista ulos Hellin kannattajien. Tähän asti he ovat olleet hiljaa. Valtuustoissakin he eivät juuri ole virkkaneet mitään. Ovat äänestäneet vain Hellin puolesta estottomasti. Ja ilman perusteita. Nyt olisi perusteiden aika, ennen kuin luhistuu koko järjestelmä. Olisi aika katsoa asioita myös palveluja tarvitsevien kuntalaisten kannalta. Jäädään odottamaan.

Ei kommentteja: