torstai 16. syyskuuta 2010

Missä ovat v astuunkantajat nyt?

Lukuisat palautteen antajat kysyvät, miten nyt edetään Hellin kanssa. Tyytymättömyys on ollut esillä jo pitkään. Vasta kiteeläisten ulostulo aloitteellaan on saanut uutta vipinää Helli-keskusteluun. Muutosta tunnutaan vaadittavan.
Helli-härvelin pieni paikkaus ei tunnu riittävän. Yhtä tyhjää olisi jättää muutokset nykyisen Helli-organisaation itsensä hoidettavaksi. Tämä vain ymmärtääkseni veisi entistä sotkuisempaan tilanteeseen.
Epätietoisuus mutta halu muutokseen näyttää ainakin palautteiden osalta, joita on tullut esim. minulle ja Nelosiin, olevan laajaa.
Jotain tarttis kai tehdä. Mutta mitä?
******
Kun Hellin asioita on Tohmajärven kunnanvaltuustossa käsitelty, on toistuvasti asiaan kriittisesti suhtautuneita syyllistetty jos mistä. On kuvattu Helliä ainutlatuisen hyväksi ja halvaksi järjestelmäksi, jota ei saa arvostella. Vain Hellin kannattajat ovat vastuun kantajia ja muut kapuloiden rattaisiin asettajia.
Tekisi mieli kysyä kunnanjohtaja Riikoselta, valtuuston puh.joht. Matti Majoiselta, hallituksen puheenjohtaja Leena Väistöltä ja valtuutettu Teuvo Karjalaiselta, jotka kaikki ovat olleet Hellin toiminnan innokkaimpia kannattajia, eikö kritiikillä ole vieläkään oikeutusta.
Tohmajärven terveyskeskuksesta on toistuvasti puuttunut vastaanotolta lääkäri. Terveyskeskus ilman lääkäriä ei ole terveyskeskus. Nyt kun pyritään vuodeosastoa lakkauttamaan tai sen kokoa pienentämään minimiinsä, jää lääkärin toimilta ehkä tärkein työkalu pois. Potilaiden tarkkailu.
Onko pyrkimys, jota Hellissä ajetaan tohmajärveläisten etujen mukaista?
******
Joku voi kysyä mitä Tuunanen sitten haluaa? Sitä, että terveys- ja vanhuspalvelut säilyvät lähipalveluna Tohmajärvellä. Sama vaatimus koskee Kesälahtea ja Rääkkylää. Yhteistoimintasopimuksessa se on selvästi näin sovittu.
Paras-laki ei edellytä mitenkään palvelujen keskittämistä. Se edellyttää vain yhteistoimintaa palvelujen järjestämisessä kuntien kesken.
Kiteeläisten valtuutettujen aloite osoittaa tosiasioiden tunnustamista. Keski-Karjalan koko alueen palvelut on otettava huomioon myös Hellin toimissa. Aloitteella etsitään myös vastuun kantajia nykyiselle Hellin toiminnalle.
Kuka käyttää valtaa ja kuka kantaa vastuun vallankäytöstä? Jos minä vastaisin, niin valtaa käyttävät virkahenkilöt ja vastuu pitäisi olla valtuutetuilla. Nyt Helli-härveli on rakennettu niin, että valtuutetut eivät tiedä mistä vastaavat ja mistä pitäisi vastata.
Kiteeläisten valtuutettujen aloite on tervetullut. Sillä yritetään korjata niitä kolhuja, joita Helli-himmeli on synnyttänyt kunnalliseen demokratiaan. Toivottavasti kiteeläisten ajatusmaailmaan saadaan riittävä kannatus muista Helli-kunnista.

1 kommentti:

Keski-Karjala kirjoitti...

"Juridinen" vastuu on varmaan jollakin valtuustolla, hallituksella tai lautakunnalla, mutta ei kai täyttä ymmärrystä vailla olevaa (esim. Kiteen KH) voi tuomita tai saattaa vastuuseen. Vastuussa ovat ne henkilöt, jotka kunnissa muutoinkin tekevät päätöksiä, eli johtavat viranhaltijat muutaman suurta poliitikkoa leikkivän suojissa. Ei taas liene vaikea arvata, kuinka viranhaltijat suhtautuvat kiteen valtuustoaloitteeseen -ei aiheuta toimenpiteitä. Kiteen KH on puheenjohtajansa ansiosta siinä mielessä täysin harmiton, että eipä tarvitse esittelijöiden jännittäää hyväksytäänkö esitykset.

Eli niin kauan, kunnes johtavat viranhaltijat eivät taivu asiassa, mikään ei muutu. (Ellei sitten tapahdu ihme ja mm. Kiteen KH herää horroksesta nyt, kun KH:n puheenjohtajankaan ei tarvitse palvoa Hämäläistä.