tiistai 14. syyskuuta 2010

SOTKU ON SELVITETTÄVÄ

Jos joku vielä väittää, että Hellin toiminnassa ei ole korjaamisen varaa, pitää hänen olla havaintokyvyltään vähintäinkin rajoittunut.
Viimeisin pisara kärsivällisyysmaljaan tuli kiteeläisten valtuutettujen toimesta. Valtuustolle jätetty aloite on niin kongreettinen, että sen pitäisi avata Hellin "rakentajienkin" silmät. Aloite ei, aivan oikein, syyllistä ns. kenttätyötätekeviä. Vika nähdään hallinnossa ja johdossa. Siihen vaaditaan muutoksia.
Rääkkyläläiset ovat jo aikaisemmin kiinnittäneet huomiota palvelujen heikkenemiseen. He ovat jopa lähteneet mielenosoituksiin. Marssittu on myös Kiteellä. Näillä ei ole kuitenkaan ollut mitään vaikutusta Hellin johdon toimintaan.
Kesälahti kipuilee ja saanee kärsiä edelleenkin, ellei Hellin hallintoon nytkään saada muutosta. Kumma, ettei tilaajalautakunnan puheenjohtajakaan, joka on Kesälahdelta ole saanut sikäläisiä palveluja tolalleen.
Suurin menettäjä tähän mennessä on kuitenkin Tohmajärvi. 5000 asukkaan kunnassa on aikaisemmin aina ollut vastaanotolla lääkäri. Hellin aikana ollaan toistuvasti oltu tilanteessa, että lääkäri puuttuu vastaanotolta.
Tohmajärvelle saneerataan ja laajennetaan terveyskeskusta. Nyt vuodeosasto on ollut kiistan alaisena vuosikausia. Valtuuston enemmistö on ainakin tähän asti ollut sitä mieltä, että vuodeosastoa ei tarvita.
Vai ei tarvita? Aivan äsken ystäväni tunsi rinnassaan kipua. Lääkäri suoritti tutkimuksen ja lähetti henkilön kotiin. Aamulla hän oli kuollut.
Olisiko jäänti vuodeosastolle pelastanut hänet ehkä nyt liian aikaiselta kuolemalta? En osaa sanoa. Yö vuodeosastolla olisi ollut kuitenkin hoitoa ja tilanteen tarkkailun kannalta parempi kuin kotiin lähettäminen. Näin uskon maallikkona.
Jotta Tohmajärven terveyspalvelut sotkeutuisivat vielä enemmän, ollaan terveyskeskusta ulkoistamassa. Virkamiesaloitteilla tietenkin.
*******
Kun valta häivytetään näkymätömiin tai kauas, häviää siinä vastuukin. Näin on käynyt Hellin kanssa.
Tätä kuvaa tilanne, jos kiteeläiset johtavat virkamiehet eivät tiedä, kenellä on valta muuttaa kiteeläisen Helli-liikelaitoksen johtosääntöä.
Tuntuu siltä, että viimeistään nyt on selvitettävä valta- ja vastuusuhteet Hellin toimintaan. Mielestäni kiteeläisten valtuutettujen aloite tuli viime tipassa. Jos aloite johtaa esitettyihin muutoksiin, saattaa se pelastaa vielä mitä pelastettavissa on. Hellin hengissä pysymisen, palvelujen paranemisen ja yhteistoiminnan jatkumisen.
Seurataan tilannetta. Lienee selvää, että ainakin yksi Keski-Karjalan neljästä kunnanjohtajasta nousee sinnikkäästi puolustamaan luomustaan. Nykymuotoista Helli-härveliä.

2 kommenttia:

Keski-Karjala kirjoitti...

Eli edes Kiteen (tuottajakunnan) valtuutetut, jotka allekirjoittavat valtuustoaloitteen, eivät tiedä kenellä on oikeus sääntöjen muutamiseen. Luulisi edes tuottajakunnan virkamiesten tietävän tämän, mutta ei (vrt Karjalaisen nettikeskustelut).

Siinä varsin käytännönläheinen esimerkki, kuinka hyvin himmelin hallinto- ja vastuusuhteet on hallinnassa. Kukaan ei tiedä, kukaan ei ole vastuussa. Vain joku yksittäinen ryhmittymä (ei kuntalaiset) ovat tyytyväisiä aikaansaannoksiinsa ja himmelin päällikkö- ja johtajanimikkeisiinsä.

Rita kirjoitti...

Tuohon ystäväsi poismenoon -otan osaa- tämä kaikille omaisille, myös.
-
-
Kuka päättää ja kuka säätää? To be or not to be?
Joo, Helli-aapinen tuli kyllä joka talouksiin... tämä on eri juttu.
-
-
Ko. tapauksia on tainnut olla viime vuosina jo liiiiian monta. Olen saanut tietooni joitakin, mitkä jäävät jälkipolville (-jääneille) jopa mietityttämään.

Jokainen ihminen ja jokaisen elämä on arvokas, jokainen hetki. Ei voi olla priorisointikysymys tuo, siinä ei ole kyseessä se nykyinen 'arvokkain" eli raha. Se on ELÄMÄ. Ainutkertainen. Hetkinen, joskus hektinen.

Tähän voisi illan mietelauseeksi laittaa runon, taitaa olla Aale Tynnin "Laulu Ajasta Ja Rakkaudesta".

Hellästi hyv'laiffii

Rita ?, ?,klo 15.9.2010 klo 19.30