maanantai 6. syyskuuta 2010

Muistin virkistämiseksi

Paras-laki ei edellyttänyt sosiaali- ja terveyspalvelujen keskittämistä.
Paras-laki edellytti yhteistoimintaa kuntien kesken.
Paras-laki antoi aikaa yhteistoiminnan suunnitteluun vuoteen 2013 saakka.
Paras-laki antoi yhteistoiminnan järjestämiseksi vapaat kädet.
Paras-laki on määräaikainen.
******
Helli-liikelaitosmallisia järjestelmiä on Suomessa kolme muuta. Nekin omin versioin.
Helli-liikelaitoksen hallintomalliin ei kuulu lääkäreitä.
Helli ei ole toimintansa aikana pystynyt ratkaisemaan miten lääkäreitä saadaan seutukunnalle.
Helli-liikelaitos ei ole tuottanut entiseen verrattuna säästöjä. Kulut ovat kasvaneet.
Hellin toiminnan aikana ovat lääkäripalvelut merkittävästi huonontuneet erityisesti sivukunnissa.
*****
Tulevaisuuden kysymyksiä:
Mikä on Kesälahden tulevaisuus Hellin huomassa. Kestääkö talous palvelujen oston ja onko palveluja kohta paikkakunnalla?
Rääkkyläläiset ovat ilmaisseet tahtonsa niin mielenosoituksella kuin kokouksissaankin. Onko helliläiset ottaneet esitetyt mielipiteet huomioon? Asumispalveluissa ei ainakaan.
Tohmajärvellä on virkamiesten toimesta valmisteltu pitkälle terveyskeskuksen ulkoistamista. Jos se toteutuu on seuraava askel helppo lopettaa koko terveyskeskus. Mitä se vaikuttaa muihin paikkakunnan palveluihin, on taitanut virkamiehiltä unohtua?
Helli on toiminut tehokkaasti tähtäimenään Kiteen asema koko Keski-Karjalan ainoana tulevana vanhus- ja terveyspalvelujen tuottajana. Se tietää sivukunnille palvelujen loppumista ja mutta maksajan osan kasvamista. Onko tämä itsenäisten kuntien tarkoitus?
*****
Erityisesti tohmajärveläisten kunnanvaltuutettujen tulisi olla hereillä. Ennen Helliä ei Tohmajärvi ollut lääkäripulassa. Ilman vastaanottolääkäriä ei päivääkään. Nyt ollaan oltu toistuvasti.
Lääkäri- ja vanhuspalvelut pelasivat hyvin omalla paikkakunnalla ja halvemmalla kuin nyt Hellissä.
Tohmajärvellä oli hyvä ja toimiva terveyskeskus. Nyt se on kohta remontoituna vielä parempi. Haluavatko valtuutetut tapahtuvan, että Helli ulkoistaa Tohmajärven terveyskeskuksen, jolloin vuodeosasto lakkautuu. Vuodeosasto on lääkärin tehokkaimpia työkaluja hoitotyössä.
Lisäksi on paljon asioita, jotka ovat juuri näinä päivinä valtuutettujen näpin alla. Antavatko valtuutetut virkamiesten ohjata toimintaa omista suppeista näkökunnistaan käsin ja unohtavat tehtävänsä luottamushenkilönä kuntalaisten puolestapuhujina?
Jos unohtavat ollaan tiellä, jossa paikkakuntalaisten palvelut alkuun supistuvat ja loppuvat pian kokonaan. Sama kauhukuva killuu Kesälahden ja Rääkkylän yllä. Aamen.

Ei kommentteja: