maanantai 20. syyskuuta 2010

Helliläiset ja muut

Olen pikku hiljaa pohtinut mikä meitä keski-karjalaisia eniten jakaa omiin kuppikuntiimme. Lopputulemaksi on tullut, että kyllä se on kovalla kohinalla rakennettu Helli. 1940-luvulla näin edellisen kerran kun kansalaiset marssivat mielenosoituksessaan Vappuna. Nyt näitä mielenosoituksia on ollut jo kaksi kappaletta.
Olosuhteet entisaikojen mielenosoituksissa oli ne mitkä olivat. Nyt ei pitäisi ainakaan samoja syitä enää olla olemassa. Tai jos sittenkin olisi.
Olisiko se herraviha. Helli rakennettiin ylhäältä päin alas. Pääasiassa virkamiesten tahdon mukaan. Hellin päätarkoituksena on koko ajan ollut rahan säästö. Ei palvelujen järjestäminen kuntalaisille mahdollisimman kattavasti ja tehokkaasti.
Kun rahaa on palanut entiseen malliin, eikä luvattuja säästöjä ole tullut, on luonnollista, että viulujen maksajia alkaa viuluttaa. Virkamieskunta on samaan aikaan paisunut alkuperäisestä ja tullut entistä vaikeammin tavoitettavaksi. Lääkärit, jotka sosiaali- ,terveys- ja vanhuspalveluissa ennen olivat keskeisiä, ovat hävinneet Keski-Karjalasta huisinnevadaan.
Näyttää lisäksi vielä siltä, että kun epäkohdista tai palvelujen puutteesta valitetaan, syyllistetään valittaja tyhmäksi tai muuten väärässä olijaksi. Ei ihme, jos tällainen tilanne ei synnytä turhautumista ja herravihaakin. On selvää, ettei nykymeno voi enää pitkälle jatkua.
*******
Lukija ehkä tietää, että olen sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen. Huomenna on kokous ja esityslistalla on yhtenä asiana "Ikäihmisten palvelurakenteen uusiminen Keski-Karjalan yhteistoiminta-alueella."
Viisi sivua esityslistatekstiä ja liitteessä yhdeksän A4 liuskaa lisää. On harhaan johtamista, kun otsikossa puhutaan uusimisesta. Kysymyksessä on selvä muutos entiseen verrattuna.
Asian valmistelijoiksi on merkitty sosiaali- ja terveystoimen tilaajajohtaja Päivi Hakulinen, hallinto- ja kehittämispäällikkö Helena Majoinen, hoitotyön päällikkö Heli Pölönen, palveluasumisen päällikkö Marja-Riitta Väistö ja kotihoidon päällikkö Riitta Väistö.
Merkille pantavaa on, että valmistelijoiden joukosta ei löydy ensimmäistäkään lääkäriä. Häntä, joka yksin määrää mihin paikkaan vanhus laitetaan. Onko paikka vuodeosasto, palvelusuminen, koti vai joku muu paikka. Ja miten paljon mitäkin paikkaa tarvitaan.
Eikö olekin tuiki merkillistä. Palaan asiaan, kunhan olen käynyt kokouksessa.

Ei kommentteja: