torstai 23. syyskuuta 2010

Kuka kusettaa ja ketä?

Uusi Kotkanpesän turvetuotantoaluetta koskeva ympäristölupahakemus on nähtävillä Tohmajärven kunnanvirastolla. Asiasta on juttu myös 24.9.2010 ilmestyneessä Karjalaisessa.
Että silleen. Lunta tupaan vaan. Entisetkään eivät ole vielä sulaneet.
Karjalaisen jutun viimeinen lause on merkittävä ja kuvannee hyvin tapahtumia, joita Tohmajärven vedenlaatua katsellessa on pohdittu vuosikymmenet.
"Vapo Oy arvioi, että turvetuotannon haittavaikutukset ovat niin vähäiset, ettei sille aiheudu niistä korvausvelvollisuutta."
Vapohan on kiistänyt aikaisemmin aiheuttamansa haitat tai esittänyt ne mitättömän pieniksi esim. Tohmajärven vedenlaatuun nähden. Vuosia kestänyt yksityisen henkilön oikeudenkäynti Vapoa vastaan on kuitenkin osoittanut, että haittoja on syntynyt ja lopulta Vapo joutuu niitä korvaamaan. Onko korvaus riittävä, onkin jo toinen juttu.
*******
Samaan aikaan, kun yritellään rakennellä 1,5 milj. euron veden korjausprojektia järven veden parantamiseksi, ollaan Luosojokea suunnittelemassa uuden turvetuotannon laskujoeksi Tohmajärveen.
Tulkoon tietoon, että Vapon edustaja on istunut jäsenenä vedenlaadun parantamisprojektin johtoryhmässä. Uudelle projektille on kuvailtu rahoitusta joka jakautuisi niin, että valtiolle 50%, kunnalle 45%, Vapolle 3%, Metsäkeskukselle 1% ja seurakunnalle 1%. Seurakunnan osuutta lisää huomattavasti se miten yleinen uimaranta asettuu seurakunnan maihin.
Jutun otsikko, kuka kusettaa ja ketä, on vähintäinkin oikeaan osunut.
*******
Samaan aikaan kun mietitte turveteollisuuden haittoja ja hyötyjä, miettikää sitä mökin vanhaa ukkoa tai akkaa, joka pannaan ahtaalle vähäisten jätöstensä kanssa elämänsä viimeisinä vuosina.
Minun kävi sääliksi ministeri Lehtomäkeä eilisessä televisio-ohjelmassa. On vaikea väittää mustaa valkoiseksi ihmisten edessä, joilla itselläänkin on aivot. Ministerin suu kyllä kävi, mutta maatiaisjärjellä varustetulle kuulijalle siitä jäi yhtä paljon kuin mitä vanha sanonta opettaa. "Tyhjät tynnyrit kumisevat eniten."

Ei kommentteja: