tiistai 20. huhtikuuta 2010

Tiedotustahan se on tämäkin

Minulta on kysytty miksi kaivelen vanhoja, kun kirjoittelen jo edesmenneen kuntayhtymän asioista? On kysytty sitäkin mihin kirjoituksillani pyrin?
Vastauksestani voi tulla turhan pitkä ja ikävystyttävä. Siksi on syytä karsia asioita ja yrittää keskittyä muutamaan oleellisimpaan.
Minua on jonkin verran ärsyttänyt syytökset siitä, että kirjoituksieni takia Keski-Karjalaan ei saada lääkäreitä. Tähän minua ovat syyllistäneet korkeat virkahenkilöt ja napaluottamusmiehet.
Tuomalla esiin tapahtumia muutaman vuoden takaa, yritän ihmisille kertoa tapahtumista, joilla saattaa olla ainakin yhtäsuuri vaikutus lääkäripulaan kuin vaatimattomilla sepustuksillani. Voisiko lääkäripulaan vaikuttaa kuntayhtymässä tapahtunut kantelutapaus?
Minua kiinnostaa luottamushenkilönä tilanne, joka vallitsee kunnissa kunnanvirkamiesten ja luottamushenkilöiden kesken. Kuka ohjaa ja ketä? Kuka päättää ja kuka kantaa vastuun? Mutta kuka nauttii hedelmät "työn tuloksesta"?

Lukija voi itse päätellä mitä mieltä on kuntayhtymän tapahtumista muutaman vuoden takaa. Hoitajat kantelivat lääkäristä luottamushenkilöhallitukselle. Se pyysi lausunnon muilta lääkäreiltä, joka oli vapauttava kantelun kohteelle. Hallitus pläjäytti kuitenkin enempää empimättä huomautuksen lääkärille, joka pahoitti mielensä ja nosti kytkintä. Samoin tekivät kohta muutkin lääkärit.
Tapahtumia ei näköjään yritetty selvittää työyhteisön sisällä. Selvittelyyn ei käytetty työsuojeluorganisaatiota, jotka juuri on perustettu myös kyseisiä tapahtumia varten.
Varmuudeksi asia määräteltiin ei julkiseksi, joka jos mikä on epämääräinen määritelmä, mutta paljon käytetty kunnallishallinnossa. Ei julkiseksi tai salaiseksi julistaminen näyttää vapauttavan niin virkamiehet kuin luottamushenkilötkin jopa keskustelusta asiaan liittyvästä.

Yksi kirjoitukseeni pontimenana asiana on toimimiseni luottamushenkilönä. Haluan, että yhteisön asioita hoidetaan avoimesti ja tiedotetaan yhteisön jäsenille, jotka viulutkin maksavat.
Haluan, että vastuun kantavat he, joille vastuu lailla ja sopimuksilla on määritelty. Mielestäni ei ole oikein, että epäoikeudellisellä menettelyllä aiheutetaan joillekin asiaan osallisille tarpeetonta haittaa ja kärsimystä samalla kun asian yhteydessä toista palkitaan yhtä epäoikeudellisella "palkinnolla".
Lukijalle lopuksi: Kuka kärsi ja ketä palkittiin kantelutapauksen yhteydessä? Kenestä johtuu tai keistä, ettei Keski-Karjalaan saada virkalääkäreitä? Viime mainitusta kärsijän tiedän. Se on tavallinen keskikarjalainen, jonka lääkäriin pääsy on vaikeutunut.

2 kommenttia:

Matti Kosonen kirjoitti...

Noista kantelun allekirjoittaneista on palkittu ainoastaan Päivi Hakulista korkealla ja hyvä palkkaisella viralla. Muut taidettiin unohtaa. Ilmeisesti Päivi teki hyvän palvelun Tohmajärven kepulaisille ja kunnanjohtajalle hoitamalla lääkärit pois seutukunnalta. Tälle ainakin tuntuu kun asiaa tarkastelee palkkion suuruuden perusteella.

Rita kirjoitti...

Otan osaa. Kun lääkärit loppuu sinun takiasi - niin sairaanhoitajat loppuu minun takiani. Joopas.... huoh.

***

Tiedotan täten sen, minkä Kiteen terveyskeskuksen kuntoutusosasto vuodeosasto 2:n osastonhoitaja tiedoitti minulle 11.3.2010 tuossa ennen ½ päivää.

"SE ON SIUN SYY, ETTÄ MEILTÄ LOPPUU KOHTA SAIRAANHOITAJAT, KUN KAIKKI JOUTUU SIUN TAKIA SAIRAUSLOMALLE, NYTKIN LÄHTEE YKSI KESKEN PÄIVÄN POIS TÖISTÄ! SE ON PAREMPI KUN ET KÄY TÄÄLLÄ NIIN USEIN."

Siis: Omaiseni on ollut 31.12.2009 lähtien kuntoutumassa ko. osastolla. Omaiseni oli sinne mennessä kävelykuntoinen ja jo helmi-maaliskuun vaihteessa saattohoitokunnossa. Päivittäisillä vierailuilla omaiseni luona huomioin useita puutteita, laiminlyöntejä ja jopa virheitä ko. hoidossa/kuntoutuksessa. Näistä tietysti huomautin ja pyysin muutosta asioihin.

Törkeimpinä virheinä koin itse (sekä omaiseni kärsi tästä kovin) jo ns. kuntoutuksen alussa TASAISESTI 5:sti päivässä otettavan/annettavan lääkityksen laiminlyönnin ja virheellisyyden lääkkeiden vahvuudessa, annostuksessa ja lääkkeenottoajoissa. Kuin myöskin puutteet asioiden kirjaamisessa.

Kunnes helmikuun lopussa jälleen totesin LÄÄKÄRIN antaman lääkemääräyksen noudattamatta jättämisen:

SAIRAANHOITAJA päättääkin mitä vahvuutta lääkettä annetaan ja kuinka monta kertaa päivässä!!!

8 päivän ajan meni omaiselleni SAIRAANHOITAJAN LÄÄKEMÄÄRÄYS. Menisi varmaan vieläkin, ellen olisi asiaan puuttunut. Tein asiasta muistutuksen johtavalle lääkärille ja sain vastineen, joka on täyttä skeidaa - allekirjoittajana 23.3.2010 osastonhoitaja.

Näin Hellissä.

VAARANTUUKO HELLISSÄ POTILASTURVALLISUUS? Vai sattuuko näitä tämmöisiä vain minun omaiselleni? Tämä asia huolestuttaa minua kovin ja siksipä pidin tässä 1 viikon stressiloman eli eräviikon "jätkänkämpällä" kamina seuranani ja kaukana kavala maailma...

Pitäkää huolta omaisistanne.
Rita Tynkkynen, 22.4.2010, klo 7:21